2024. július 20., szombat

A Fidesz–KDNP-nek tizenegy képviselője lesz

A kormánypártok listája a voksok csaknem 45 százalékát kapta, második a Tisza Párt

A kormánypártok, a Fidesz–KDNP közös listája kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi magyarországi EP-választásokon. A Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adat szerint 99, 98 százalékos feldolgozottság mellett a kormánypártok listájára 2 023 007 voks, a szavazatok 44,69 százaléka érkezett

A magas, 57 százalékos kimeneteli arány a nagy pártoknak kedvezett, amelyekhez most már – mint a legerősebb ellenzéki erőt – a csupán néhány hónappal ezelőtt induló Tisza Pártot is hozzászámíthatjuk. E párt EP-listájára a fönt említett feldolgozottság mellett 1 341 927 vok érkezett, a szavazatok 29, 65 százaléka. Kiesett a Momentum 3, 68 százalékos eredménnyel, pedig ennek a pártnak az előző ciklusban két képviselője is volt Brüsszelben. A Kétfarkú Kutya Pártnak (3,58 százalék) sem sikerül átlépnie az ötszázalékos küszöböt. A Jobbik csupán 1 százalékot szerzett, a többi kisebb párt pedig 1 százalék alatti eredménnyel végzett.

A Fidesz–KDNP több mint kétmilliós szavazatszáma 11 képviselői helyet jelent a magas kimenetel mellett. Emlékeztetőül: a kormánypártok vajdasági képviselőjelöltje, Vicsek Annamária a lista 9. helyét foglalta el. A Tisza Párt közvéleménykutatói várakozásokat is felülmúló eredménye pedig hét képviselői helyre volt elég.

A Fidesz–KDNP eredményvárója  (Fotó: MTI)

A Fidesz–KDNP eredményvárója (Fotó: MTI)

A Fidesz–KDNP és a Tisza Párt listáján kívül a Demokratikus Koalíció mellett felsorakozó pártok közös listája, az MSZP–DK–Párbeszéd–ZÖLDEK lista két képviselői helyet szerzett a számukra csalódást jelentő 8,09 százalékos eredménnyel, az egykori Jobbikból kivált Mi Hazánk pedig 6,74 százalékos eredménnyel 1 képviselőt juttathat Brüsszelbe.

Ezek az eredmények a napokban még ki fognak egészülni a külképviseleten szavazók és a még át nem nézett külhoni levélszavazatok voksaival, ezek a szavazatok azonban már nem fognak érdemben változtatni a megszerzett képviselői helyek párthovatartozásán.

SZOROS KÜZDELEM BUDAPESTEN

Nagyon szoros eredmény született a főpolgármester-választáson, amelyen Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester mindössze 324 vokssal kapott többet Vitézy Dávidnál, aki javára az utolsó napon, pénteken lemondott a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra. A budapesti eredmény 100 százalékos feldolgozottság mellett a következő lett: (1.) Karácsony Gergely (DK–MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK) – 47,53 százalék (371 467 szavazat); (2.) Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP–Zöldek) – 47,49 százalék (371 143 szavazat); (3.) Dr. Grundtner András (Mi Hazánk) – 4,98 százalék (38 943 szavazat).

Itt a kis különbség miatt elképzelhető még a voksok újraszámlálása, ebben reménykedik legalábbis a második helyen végző Vitézy Dávid.

A Tisza Párt Budapesten is meglepően jó eredményt ért el, nem volt főpolgármester-jelöltje, a fővárosi képviselő-testületbe azonban ugyanannyi képviselőt (10) delegálhat majd, mint a Fidesz–KDNP, a DK–MSZP–Párbeszéd–ZÖLDEK 7-et, a Kétfarkú Kutyapárt 3-at és a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP–ZÖLDEK lista szintén 3-at.

A vármegyei közgyűléseket ábrázoló térkép, akárcsak öt évvel ezelőtt, most is teljesen narancssárga, ugyanis mindenhol a Fidesz–KDNP végzett az élen. A kormánypártoknak sikerült megszereznie eddig két ellenzéki kézben lévő megyei jogú várost, Baját és Egert, Győrött azonban Dézsi Csaba András fideszes polgármesternek nem sikerül nyernie, itt Pintér Csaba, az LMP–ZÖLDEK–Momentum–TSZV jelöltje 439 vokssal megelőzte őt, akinek azonban majd fideszes többségű közgyűlésben kell irányítani a várost.

Tizenhat településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, így ezeken a településeken feltehetően időközi választást kell tartani. Egy esetben sincs szó nagyobb településről.

Az EP-választások hivatalosan vasárnap 11 órakor zárultak, ekkor zártak ugyanis utolsóként az urnák Olaszországban. Ezt követően a pártok megtartották szokásos sajtótájékoztatóikat.

ORBÁN: KÉT VÁLASZTÁSON GYŐZTÜNK

„Budapesten és Magyarországon két választást tartottak, mind a kettőt megnyertük” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnapról hétfőre virradó éjjel Budapesten, a kormánypártok eredményváró rendezvényén, a Bálnában.

Orbán Viktor köszönetet mondott Magyarország összes választópolgárának, aki úgy döntött, hogy részt vesz a kettős választáson.

Elmondta, a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választáson 57 százalékos volt a részvétel. A demokrácia köszöni szépen, jól van, ez is szép rekord – értékelt.

Budapesten és Magyarországon két választást tartottak, és mind a kettőt megnyerték – mondta.

„Ráadásul háborús helyzetben, nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte, hogy Budapesttel együtt húsz vármegyei közgyűlés van Magyarországon, ezek közül mindegyiket megnyerték. Elvesztettünk három megyei jogú várost és megnyertünk négyet, összességében ebből is jól jöttünk ki – jegyezte meg. A fővárosi kerületekre kitérve elmondta, a kormánypártok elvesztettek egy kerületet, és visszanyertek egyet.

Orbán Viktor kiemelte: az európai parlamenti választás üzenete, politikai tartalma úgy fogalmazható meg, hogy Magyarországon az emberek világosan megüzenték: békét akarnak, ha a háború és a béke között kell választani, akkor a békét választják.

Hozzátette: megerősítést kapott a békepárti kormányzati politika. Kijelentette: azt tudja vállalni a kormányfőként, hogy a kormány ezzel a felhatalmazással a háta mögött kettőzött erővel küzd azért, hogy Magyarországot kívül tartsa a háborúból.

„Összegezve az európai parlamenti választás eredményét, ezt egy táviratban tudjuk elküldeni Brüsszelbe, ami így hangzik: migráció stop, gender stop, háború stop, Soros stop, Brüsszel stop” – fogalmazott.

A Tisza Párt eredményvárója (Fotó: MTI)

A Tisza Párt eredményvárója (Fotó: MTI)

MAGYAR: MA EGY KORSZAK LEZÁRULT

A Tisza Párt be fogja bizonyítani a magyar embereknek, hogy a politika lehet szép, igazságos és őszinte – értékelte az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményét Magyar Péter a Tisza Párt eredményváró rendezvényén hétfő hajnalban.

„Ma egy korszak lezárult, a jövő elkezdődött. A legnagyobb eredmény az, hogy ez a vég kezdete a Fiatal Demokraták Szövetségének, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének” – fogalmazott a Tisza Párt EP-listavezetője.

„Hiába a sok, propagandára elégetett milliárd, hiába a háborús pszichózis, a gyűlöletpropaganda, a magyar emberek átláttak a szitán” – mondta. Magyar Péter szerint ebben a helyzetben eldöntheti a Fidesz, amely szerinte elvesztette az emberek bizalmát, hogy a következő hónapokban előrehozott választásokat rendezzenek-e Magyarországon. Annál is inkább – folytatta, mert a költségvetés helyzete miatt megszorítások jönnek, kérdés, hogy ez politikailag túlélhető-e.

DOBREV: AZ EREDMÉNY CSALÓDÁST KELTŐ

Az eredmény csalódást keltő, azt gondoltuk, hogy az a politika, amit képviselünk több szavazót tud meghódítani, több szavazót tud meggyőzni – értékelte a választási eredményeket a DK–MSZP–Párbeszéd EP-listavezetője a pártszövetség budapesti eredményváró rendezvényén, hétfő hajnalban.

Dobrev Klára azt mondta, hogy az Európai Parlamentben a magyarok képviseletét négy párt látja majd el, köztük három jobboldali, amelyek egy nagyon másfajta Európát képzelnek el, mint mi. Hozzátette: továbbra is abban hisznek, hogy egy erős Európa képes a magyaroknak a hétköznapokban jólétet biztosítani.

Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban, vagy akár egy-két évben minél több embert szeretnének meggyőzni arról, hogy Magyarországon méltó tisztességes jólét csak egy erős Európa közepén lesz, mert amikor Európa meggyengül, abba Magyarország belerokkan.

TOROCZKAI: NÉGYEN MARADTUNK

Négy politikai erő maradt állva a 2024. évi önkormányzati és európai parlamenti (EP) választások után, a Fidesz–KDNP, a Tisza Párt, a DK–Párbeszéd–MSZP pártszövetség és az önállóan induló Mi Hazánk Mozgalom; ezek a politikai erők fogják meghatározni Magyarország sorsát, a többi párt elvérzett – mondta a Mi Hazánk Mozgalom elnöke hétfőn hajnalban a választások eredményét értékelve budapesti sajtótájékoztatóján.

Toroczkai László közölte, bár még nem tudják a pontos végeredményeket, de az már biztosnak látszik, hogy a legfontosabb céljaikat maradéktalanul elérték: bejutottak az Európai Parlamentbe. Az önkormányzati választáson elért eredményeikre utalva kijelentette, úgy látszik, hogy vidéken már a második legerősebb politikai erővé váltak, ugyanis a vármegyei közgyűlésekben rendre a második helyen szerepel a Mi Hazánk Mozgalom.

Törekvéseik és céljaik közül kiemelte, a 2026. évi parlamenti választásokon való sikeres szereplést: mindenki meg fogja látni mire vagyunk képesek a következő másfél esztendőben – húzta alá.

Hozzátette, az igazi munka csak ezután kezdődik.

Nyitókép: Orbán Viktor sajtótájékoztatója az eredményvárón, Vicsek Annamária balról az első (Fotó: MTI)