2024. június 13., csütörtök
EP-VÁLASZTÁS 2024

Átvehetők a szavazási levélcsomagok a külképviseleteken

Hétfőtől és csak személyesen vehetik át a Magyarországon vagy más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken, amennyiben előzetesen valamely külképviseletet jelölte meg az átvétel helyszíneként.

Visszajuttatni a szavazatot már nem kötelező személyesen.

A Magyarországon és más európai uniós országban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a június 9-ei európai parlamenti választáson, ehhez május 15-éig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe.

A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint több mint 24 ezren akarják személyesen átvenni szavazási levélcsomagjukat.

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, ezt hétfőtől tehetik meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) vagy a kijelölt, határ menti településeken (Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Fehérgyarmat, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).

Az NVI elektronikus úton küldi meg az érintett külképviseleti választási irodának azoknak a választópolgároknak a jegyzékét, akik a regisztrációnál jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten kívánják átvenni.

A levélcsomagokat június 7-éig munkanapokon és június 9-én lehet átvenni a külképviseleteken, általában 9 és 16 óra között, de három külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Szabadka) hosszabbított nyitvatartással várják a választókat. Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát. Annak, aki a válaszboríték leadására megjelenik a külképviseleten, személyazonossága ellenőrzése nélkül biztosítani kell, hogy a saját vagy más választópolgár válaszborítékját bedobja az urnába.

A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem.

A Szabadkai Főkonzulátuson június 7-éig mindennap, hétvégén is reggel 6-tól este 20 óráig vehető át a levélcsomag, a Belgrádi Nagykövetségen pedig csak munkanapokon reggel 9-től délután 16 óráig. A szavazás napján, június 9-én mindkét helyszínen reggel 6-tól este 20 óráig veheti át személyesen a szavazati levélcsomagot az, aki e két helyszín valamelyikére kérte levélcsomagja továbbítását az NVI-től. E két helyszínen ugyanebben az időpontban a voksolás napján is bárki leadhatja a szavazatát tartalmazó válaszborítékot, aki ezt eddig korábban más formában nem tette meg.

 

 

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele