2024. május 18., szombat

Egyesülve a sokféleségben

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását

Magyarország nem adja fel szuverenitását, és hisz a független nemzetállamok európai szövetségében, amelyet az alapszerződések jelenleg garantálnak – mondta a köztársasági elnök hétfőn a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

Sulyok Tamás a Szlovéniával szomszédos országok államfőinek informális találkozója után tartott sajtótájékoztatón közölte, a megbeszélés során ismertette az európai politikában egyre inkább teret nyerő föderalista szemlélettel ellentétes magyar álláspontot, amely szerint az egyre szorosabb és erőltetettebb integráció gyengülő Európát eredményez.

Közép-Európa és benne Magyarország az egyik motorja az uniónak, fejlődő és politikailag stabil térségként önálló víziói, stratégiái, megoldási javaslatai vannak és lesznek – mutatott rá az államfő.

Kiemelte, az európai közösség az egyesülve a sokféleségben gondolatra épül, Magyarország pedig ez előtt fejet hajtva lépett be az Európai Unióba, ezt az alapvetést tartja tiszteletben, és igyekszik is e szerint cselekedni.

„Hisszük, hogy az Európáról alkotott különböző véleményeink nem elválasztanak, hanem összekötnek bennünket, valljuk, hogy Európa erőssége a párbeszéden alapul, mi, magyarok pedig minden diskurzusra nyitottak vagyunk” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Sulyok Tamás az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, kezdettől elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elkötelezett a béke mellett. Ezért minden lehetséges fórumon arra hívja fel a figyelmet, hogy kerülni kell minden olyan lépést, amely eszkalációhoz vagy a háború elhúzódásához vezethet.

Nyomatékosította azt is, hogy Magyarország határozottan elítéli a Hamász terrortámadásait, és támogatja Izrael jogát az önvédelemhez.

Sulyok Tamás a közelgő soros EU-elnökséggel kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország elkötelezetten támogatja az unió bővítését, a félév során pedig szeretné megnyitni a lehető legtöbb csatlakozási tárgyalást. Ennek erősítése érdekében november elején rendezik meg az EU–Nyugat-Balkán–Európai Közösség-csúcsot – jelentette be.

Az államfő az Európai Unión belülről Magyarországot érő kritikákra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy jelentős nézetkülönbség van bizonyos tagállamok között a tagállamok alkotmányos rendje és az uniós jogrend közötti összefüggésről.

Az uniós szerződésekben foglalt értékek, alapelvek és célok nem függetlenek a tagállamoktól, hanem azok alkotmányos rendjében gyökereznek, és ezeknek az alapvető elveknek továbbra is az integráció alapjául kell szolgálniuk – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: „az utóbbi időben azonban észrevehető, hogy közös értékeink elfogult megítélés alá estek”. Az integráció jövője érdekében viszont – véleménye szerint – fel kell hagyni a politikai konfliktus gerjesztésével az értékekre hivatkozva, és vissza kell térni a szerződésben foglalt szerepek és hatáskörök maximális tiszteletben tartásához.

Nataša Pirc Musar szlovén köztársasági elnök az ország európai uniós tagságának 20. évfordulója alkalmából hívta meg Sulyok Tamás magyar, Sergio Mattarella olasz, Alexander Van der Bellen osztrák és Zoran Milanović horvát államfőt.

Nyitókép: Sulyok Tamás jobbról az első (Facebook/Sulyok Tamás oldala)