2024. május 18., szombat

A paktum kudarcra van ítélve

A migráció ösztönzése helyett fejlesztési programokat kellene vinni Afrikába

Az Európai Parlament által szerdán elfogadott migrációs paktum eleve kudarcra van ítélve, mert szemben áll az európai emberek, közte a magyarok döntő többségének az akaratával, akik mind elutasítják az erőszakos, politikailag gerjesztett migrációs folyamatot – közölte tegnap videóüzenetében Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az államtitkár megállapította, hogy a 2015-ös migrációs válság után a folyamat nem állt meg, sőt az elhibázott brüsszeli migrációs politika miatt a nyomás évről évre fokozódik egész Európában. Brüsszel mai vezetése nem megállítani akarja a migrációt, hanem kezelni próbálja azt.

Amennyiben Magyarország nem teljesíti a kötelezően előírt, ránk szabott illegális migránsok befogadását, 20 ezer eurót kell fizetnünk minden befogadott migráns után. Ez elfogadhatatlan – szögezte le Zsigmond Barna Pál. Kiemelte: – A kudarcra ítélt migrációs paktum helyett józanságra, hatékony határvédelemre és a migránskérelmek határon kívüli elbírálására van szükség.

Döntsenek bárhogy Brüsszel háború- és migránspárti vezetői, mi továbbra is a magyar emberek érdekeit képviseljük.

 

Musa Timothy Kabba és Szijjártó Péter aláírja a gazdasági vegyes bizottságának ülésének jegyzőkönyvét (Fotó: MTI)

Musa Timothy Kabba és Szijjártó Péter aláírja a gazdasági vegyes bizottságának ülésének jegyzőkönyvét (Fotó: MTI)

Amennyiben afrikai fejlesztési programok helyett az Európai Unió továbbra is inkább a migrációt fogja ösztönözni, akkor a kontinenst el fogják árasztani a bevándorlók – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető a Magyarország és Sierra Leone közötti gazdasági vegyes bizottság ülését követően arról számolt be, hogy Afrika népessége a következő húsz évben 750 millió fővel fog nőni, ami óriási kihívást jelent, ennyi embernek kell majd oktatást, egészségügyi ellátást és ivóvízellátást, munkahelyeket biztosítani.

Annak érdekében, hogy itt, Európában meg tudjuk őrizni a biztonságunkat és identitásunkat, arra van szükség, hogy komoly fejlesztési programokat hajtsunk végre az afrikai országokban, és nem arra, hogy illegális migránsokat ösztönözzünk a megindulásra – közölte. Ehhez felelősségteljes afrikai országokra és kormányokra van szükség, mint amilyen például Sierra Leone is, amely határozottan fellép a terrorizmussal szemben, kiáll a biztonsági érdekei mellett, illetve kész a lakosság megtartását elősegítő együttműködés építésére Európával.

– Mi pedig készen állunk arra, hogy együttműködjünk a felelősségteljes afrikai országokkal, támogassuk a gazdasági fejlődésüket, s támogassuk azt, hogy az életkörülmények javításával képessé váljanak arra, hogy megtartsák a növekedő lakosságukat – jelentette ki.

Szijjártó Péter és Sierra Leone-i kollégája, Musa Timothy Kabba közösen tartott sajtótájékoztatót. A magyar miniszter arra is kitért, hogy Magyarország nemcsak szavakban, hanem a tettekben is fellép ezen ügy érdekében, amire több gyakorlati példát is felsorolt.

Kiemelte, hogy a nap folyamán több mint harminc vállalat részvételével rendeztek üzleti fórumot, ahol világossá vált az, hogy a két ország közötti együttműködésre az élelmiszerellátás, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén nyílnak a legszélesebb lehetőségek. A magyar cégek készen állnak a részvételre az élelmiszer-biztonság és a vízellátás garantálásában Sierra Leonéban, ezért megkezdték az egyeztetéseket két leendő beruházásról azzal a céllal, hogy több mint 300 ezer ember számára biztosítsák a hozzáférést a tiszta, egészséges ivóvízhez. A miniszter emellett közölte, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kész a helyi partnerekkel a magas színvonalú és biztonságú élelmiszer-ellátási rendszer kereteinek létrehozására a nyugat-afrikai országban.

Elmondta, hogy az emberek közötti kapcsolatok is jól alakulnak, hiszen jelenleg is 84 Sierra Leone-i hallgató tanul Magyarországon.

Szijjártó Péter újságírói kérdésekre válaszolva az Európai Parlament által előző nap elfogadott migrációs paktumot az elmúlt öt év legveszélyesebb döntésének nevezte, amelyet a testület megszavazott.

– A mostani európai, brüsszeli vezetők leszerepeltek, Európa ma kevésbé biztonságos és versenyképes, mint volt öt esztendővel ezelőtt, ezért új politikára, új fordulatra, új meglátásokra és új vezetőkre van szükség – közölte.

BEAVATKOZÁS MAGYARORSZÁG BELÜGYEIBE

A migrációs paktum súlyos beavatkozás Magyarország belső ügyeibe, a magyar szuverenitásba – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című reggeli műsorában csütörtökön. Bakondi György kiemelte: a magyar kormány 2015 óta a leghatározottabban ellenállt a kvótarendszer bevezetésének.

A belbiztonsági főtanácsadó megerősítette: Magyarország fenntartja a korábban bevezetett határőrizeti rendszerét, és fenntartja azt az álláspontját is, hogy a rendszer csak akkor hatékony, ha a menekültkérelmeket az Európai Unió határain kívül kell benyújtani.

– Ezt a két elemet az EP minden erőfeszítésünk ellenére figyelmen kívül hagyta – jegyezte meg, hozzátéve: az elfogadott menekültügyi paktum a magyar embereknek nem jó, veszélyt jelent az ország és az unió más államainak belső biztonságára is.

Bakondi György elmondta: az EP által elfogadott paktumról szóló rendelet az európai állam- és kormányfők tanácsa elé kerül, ahol szavaznak a dokumentumról.

Úgy véli, hogy a június 9-ei európai parlamenti választáson az illegális migráció, annak megoldási formái és súlyos negatív következményei jelentős politikai szerepet kapnak majd, vagyis az európai polgárok döntése a mostanitól eltérő, más összetételű parlamentet és bizottságot eredményezhet. Ekkor talán mód lesz arra, hogy a most elfogadott rendeletet és annak végrehajtási szabályait felülvizsgálják – fogalmazott.

A belbiztonsági főtanácsadó beszámolt arról is, hogy idén meghaladta a nyolcszázat a magyar hatóságok által elfogott határsértők száma, és 22 embercsempész ellen indítottak eljárást. Ez a szám alacsonyabb a tavaly ilyenkor rögzített adatnál.

Azt mondta: a bűnbandák áttelepültek a boszniai, horvátországi határ térségébe, a fő irány már nem Magyarországon keresztül vezet, azonban nem lehet kiszámítani, hogy az elfogadott menekültügyi paktum hatására milyen útvonal-módosulás lesz.

 

 

Nyitókép: Strasbourg: Lesz-e változás június 9-e után? (Fotó: Beta/AP)