2024. június 24., hétfő

Egy magyar is számít

Kovács Elvira: A szórványban fontos biztosítani az anyanyelven való tanulást

Kárpát-medencében szórványban élő magyarság megmaradásával is foglalkozott a KMKF (Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma) szórvány-diaszpóra munkacsoportja a magyar szórvány napja alkalmából megtartott ülésükön tegnap Budapesten. Miután tavaly szinte mindenhol népszámlását tartottak, elemezték a rendelkezésre álló adatokat. Megállapították, hogy néhány kivételtől eltekintve a népszámlálások adatai alapján továbbra is a létszámfogyás jellemzi ezeket a közösségeket.

Az ülésen jelen volt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, illetve parlamenti képviselője is, aki lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy múlt évben több helyen is megtartott népszámlás adatai hasonló tendenciákra mutatnak rá, az elöregedés, illetve az elvándorlás szinte mindenhol befolyásolja a magyar közösség Kárpát-medencei megmaradását, hiszen a számadatok szerint csökkent a magyar lakosság száma.

– Részben más a helyzet Európában, mint világszerte, mert amint kiderült például Kanadában, ami máshol fogyást, az náluk gyarapodást jelent – utalt az alelnök a kanadai kivándorlásra. Mégsem olyan egyszerű a helyzet a kivándorlással kapcsolatban sem, hiszen ott nagyon erős az asszimiláció – tette hozzá. Ugyanakkor specifikus helyzetben van a kárpátaljai magyar közösség is – mutatott rá Kovács Elvira utalva az Ukrajnában dúló háború súlyos következményire.

Leszögezte, minden magyar számít.

Fontos egymás tapasztalataiból tanulni. Többek között ezért is osztotta meg a vajdasági tapasztalatokat, miszerint VMSZ mindent megtesz azért, hogy azok a gyerekek, akik az anyanyelvükön kívánják folytatni az általános és középiskolai tanulmányaikat, megtehessék azt. Így jóváhagyással ugyan, de 5 tanulóval is megnyílhatnak középiskolai tagozatok is.

– A munkacsoport ülésének első felében, főleg a Kárpát-medencei magyarság és azon belül a szórvány helyzetéről beszéltünk Erdélyben, Felvidéken, a Vajdaságban és a kisebb magyar közösségekben. Majd azt követően a diaszpórával, elsősorban a nyugat-európai, illetve a világban élő magyarokról, az önazonosság megtartásról, kulturális programokról, hétvégi iskolákról, a különböző foglalkozásokról a gyerekek, de a diaszpórában élő idősebb generációk számára is – tudtuk meg a VMSZ képviselőjétől, aki rámutatott milyen fontos a kisebbségi politika ezekben a közösségben. Elmondta, ezúttal is szóba kerültek az elmúlt, illetve az előttünk álló választások is a Kárpát-medencében. Így például a Felvidéken hiába gyűjtöttek 130 ezer szavazatot, sajnos az sem volt elegendő, hogy a felvidéki magyarság bekerüljön a parlamentbe.

– Jómagam a Magyar Nemzeti Tanácsról beszéltem korábban, most pedig az előttünk álló választások kapcsán kihangsúlyoztam, mennyire fontos hogy megmaradjon a VMSZ politikai ereje nemcsak a köztársasági képviselőházban, hanem a kormányban is – hangsúlyozta Kovács Elvira.

Megtudtuk tőle, hogy a KMKF (Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma) szórvány-diaszpóra munkacsoportja az ülés elején egy perces néma csenddel adózott Pásztor István emlékének, ugyanis a VMSZ elhunyt elnöke a KMKF állandó bizottságának elnöke volt. Többen is kiemelték jelentőségét a Kárpát-medencei magyarság életében.

Nyitókép: Kovács Elvira (Ótos András archív felvétele)