2024. július 20., szombat

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

Középkori fegyver- és harci bemutatóval, sportként űzött páncélos bajvívással, apródiskolával, közös tánccal, koncertekkel, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában, a Mátyás téren szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a sajnos nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett a világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így a Nándorfehérvári Emléknapoknak helyszíne révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel.

Szeged egyetlen középkori hagyományokat felidéző kulturális programja pénteken a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában pódiumbeszélgetéssel indul, melyen Guessous Majda Mária magyar-marokkói népdalénekes és dalszerzővel találkozhatnak az érdeklődők. Ezt a Guessous Mesi trió lemezbemutató koncertje követi, melyen magyar és török zenei hagyományok elevenednek meg.

Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd a zenés-zajos menet - muzsikusokkal, dobosokkal, zászlóforgatókkal - az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul, ahol gyermek-lovagitorna, apródiskola, kézművesvásár és -foglalkozás, sárkányösvény interaktív játék, élő szerepjáték várják őket.

A látogatók akár karnyújtásnyi közelségből csodálhatják meg az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete sereg számára. Haditorna, lovagi bajvívás, középkori fegyver- és hadi bemutató mellett a hagyományőrző egyesületek tagjai táncházakat, koncerteket, bábelőadást tartanak.

Az idei esztendő újdonsága, hogy bemutatkozik a buhurt, a sportként űzött páncélos bajvívás, melyen egy elkerített karámban mérik össze erejüket és ügyességüket versenybírók felügyelete mellett az indulók.

Kora este a Smyrna együttes ad koncertet, melyen középkori magyar, nyugati és török zeneművek csendülnek föl, a programot - már napnyugta után - tűzijáték helyett a Fire Fantasy csoport tűzzsonglőr-bemutatója zárja.

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Nyitókép: (Fotó: szegedma.hu)