2024. június 14., péntek

Az anyát szembesítették a szülőkkel

Ismét kihallgatták a tömeggyilkosságot elkövetett fiú édesanyját

Tegnap Miljana Kecmanović, annak a fiúnak az édesanyja ismertethette saját védelmét a belgrádi Felsőbb Bíróságon, aki tavaly május 3-án a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában meggyilkolta kilenc iskolatársát és az iskola őrét. A bírósági eljárás a kezdetek óta a közvélemény kizárásával zajlik. Ezúttal sem fejezték be a meghallgatást, júniusban folytatják.

Mint arról a média tegnap beszámolt, a fiú édesanyja a bíróságra tegnap 10.20-kor érkezett meg védőügyvédje társaságában. A meghallgatáson jelen voltak a meggyilkolt gyerekek szülei is.

Miljana Kecmanović már az ezt megelőző meghallgatáson megkezdte saját védelmének ismertetését. Végig tagadta bűnösségét azokban a vádakban, amelyekkel terhelik őt. Felszólalásában férjéhez hasonlóan kikötötte, hogy nem szándékozik válaszolni a felhatalmazottak által feltett kérdésekre, csakis a sértetteknek kíván felelni.

Miljana Kecmanovićot az ügyészség fegyver illetéktelen tartásával vádolja. Mint arról az ügyész korábban már beszámolt, az anya DNS-ét megtalálták az egyik golyó hüvelyén, amely a gyilkosság helyszínén, az osztályteremben volt. Az ügyészség az anyát 2 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélné.

A nő egyébként a korábbi meghallgatás során azzal kapcsolatban, hogyan került a DNS-e a kilőtt golyó hüvelyére, csak annyit válaszolt, hogy mindenki engedje szabadjára a fantáziáját. Mint arra a Blic napilap rámutatott, Miljana Kecmanović szakterületét éppen a DNS képezi, több esetben adott már szakvéleményt ebben a témában, számos bírósági eljárásban.

A meggyilkolt gyermekek szülei közül, akik jelen voltak a meghallgatáson, Anđelko Aćimović nem tudott bennmaradni a tárgyalóteremben. A Blicnek elmondta, hogy a tárgyalás rendkívül kínos volt, ezért is jött ki a teremből. Szavai szerint a védőügyvédek taktikáját képezi, hogy szánalmat keltsenek a közvélemény körében, és megpróbálják befolyásolni a bírót, hogy jó családról van szó. Kiemelte, erről a családról a tárgyalás kezdete óta tudni lehet, hogy ez nem igaz.

– Soha nem mutattak őszinte megbánást mindazért, amit a gyermek nevelése során elkövettek, ahogy az ebből fakadó következmények miatt sem. Most minden történet az ő személyes védelmükre összpontosít, ami csak tovább fokozza fájdalmunkat – nyilatkozott Aćimović.

A tárgyalás tegnap rövid időre megszakadt, majd a szünet után be is fejeződött. Médiabeszámolók szerint, a jelenlevő egyik vádlott, Ratko I., annak a lövészklubnak az oktatója, ahol a kiskorú K. K. lőni tanult, rosszul lett.

A Tanjug információi szerint a tárgyalás folytatását június 21-ére halasztották, akkor nyilatkozik majd a lövészklub oktatója és tulajdonosa is az ügy kapcsán, akit hamis tanúvallomással is vádolnak.

Az iskolai tömeggyilkosságot elkövetett fiút, K. K.-t nem tudják felelősségre vonni, ugyanis tette elkövetése időpontjában még nem töltötte be 14. életévét. Így a szülőket vonják felelősségre. A belgrádi Felsőbb Bíróságon folytatott eljárás mellett a szülők, a fiú, illetve az iskola ellen összesen öt peres eljárást indítottak a sérültek és a meggyilkoltak hozzátartozói, közölte a szerbiai Euronews.