2024. június 21., péntek

Nem tartják be a pihenőidőt

A teherautó-sofőrök közül tizenötöt szeszes ital fogyasztása miatt zártak ki a forgalomból

Az elmúlt egy hétben megtartott, egész országra kiterjesztett közlekedésrendészeti ellenőrzés során, melynek fókuszában a tehergépkocsik és az autóbuszok álltak, az ellenőrzött tehergépkocsi-vezetők mintegy kétharmada szabálysértést követett el, közölte Dejan Stević, a Közlekedésrendészeti Szolgálat munkatársa.

A rendőrség akciója a ROADPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján valósul meg, vagyis május 13-a és 19-e között Szerbia területén több mint 10 ezer nehéz-tehergépjárműt és autóbuszt ellenőriztek. Ez alatt az idő alatt mintegy 6400 szabálysértést jegyeztek, nyilatkozta a rendőrség képviselője a Tanjug hírügynökségnek. Stević rámutatott, hogy a teherjárművek sofőrjeinek kétharmadánál jegyeztek szabálysértést, míg az autóbuszok esetében az ellenőrzött sofőrök felénél tapasztalták ezt. Szavai szerint a tachográf készülékekkel való visszaélés okozott gondot, vagyis a sofőrök nem tartották be a pihenésre előírt időt, vagyis a megengedettnél hosszabb időt töltöttek vezetéssel.

Dejan Stević hangsúlyozta azt is, hogy ennél sokkal aggasztóbb tapasztalat az, hogy a teherautó-sofőrök közül tízen vezetés közben pszichoaktív szerek hatása alatt voltak, 15 vezetőt pedig szeszes ital fogyasztása miatt zártak ki a forgalomból.

Összehasonlítva a múlt évben végrehajtott ellenőrzési akciót, kiemelte, hogy ezúttal mintegy 6400 szabálysértést jegyeztek, és tavaly is hasonló helyzetet tapasztaltak, mint az idén.

Stević elmondta ugyanakkor, hogy a múlt hétvégén, szombaton és vasárnap történt közlekedési balesetben 7 személy vesztette életét. Több mint 200 baleset történt a közutakon és több mint 100 sérült szorult orvosi ellátásra.

– Aggasztó, hogy a hét áldozatból öt fiatal vezető volt, 30 évnél fiatalabb és két személy próbaengedéllyel vezetett – mondta a rendőr.

Nyitókép: Illusztráció