2024. június 20., csütörtök

Az ukrán erők visszaszorították az orosz csapatokat a Harkiv megyei Vovcsanszknál

Az ukrán erők tüzérségi csapást mértek az oroszokra és visszaszorították őket Harkiv megyének az orosz határhoz közeli részében – írta hétfő délutáni harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A közlés szerint jelenleg a határ közelében fekvő Vovcsanszk városának északi peremvidékét igyekeznek „megtisztítani".

Összecsapás kezdődött a várostól mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Sztaricja településnél is. „Az ellenség teljes vesztesége 106 ember, valamint 25 fegyverzet és haditechnikai eszköz" – írta a vezérkar.

A beszámoló szerint az oroszok részleges sikereket értek el a Vovcsanszktól mintegy negyven kilométerre nyugatra fekvő Lukjanci falu környékén, de az ukrán csapatok azóta ellentámadásba lendültek. Az orosz erők a nap folyamán nyolc légicsapást hajtottak végre Vovcsanszk melletti Udi, Lipci, Hrafszke és Veszele települések ellen.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy az orosz ágyúzások következtében hétfőn legalább egy helyi lakos életét vesztette és négy megsebesült. Arról is beszámolt, hogy elrendelték az árva, illetve a szülői gondozástól megfosztott gyermekek kötelező evakuálását a harcok által leginkább sújtott térségből. Szavai szerint 113 gyermekről van szó, közülük kilencen gyámjaikkal együtt már el is hagyták a Vovcsanszk környéki kistelepüléseket.

Az ukrán országos rendőrség a honlapján arról adott hírt, hogy orosz mesterlövészek rálőttek egy páncélozott rendőrautóra Vovcsanszkban, miközben a rendőrök embereket készültek kimenekíteni a városból. „Három rendőr életét mentette meg egy páncélozott Toyota Hilux terepjáró, amelyet hat hónappal ezelőtt az Egyesült Államok kormánya adott át a belügyminisztériumnak" – fűzte hozzá a rendőrség sajtószolgálata a közleményben.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a közösségi oldalakon arról adott hírt, hogy az orosz erők nap közben a régiójában lévő Kizomisz falut vették ágyútűz alá, aminek következtében két helybeli életét vesztette.

Nyitókép: Beta/AP