2024. július 24., szerda

Az ombudsman vizsgálja a kismama halálát

A köztársasági polgári jogvédő pénteken saját kezdeményezésű ellenőrzési eljárást indított a leskovaci kórház és az egészségügyi minisztérium munkája törvényességének és szabályszerűségének kivizsgálása érdekében, azzal kapcsolatban, hogy egy vlasotincei nő elhunyt a niši Egyetemi Klinikai Központban, miután korábban megszült a leskovaci Általános Kórházban.

Az ombudsman a leskovaci Általános Kórháztól legkésőbb 15 napon belül kérelmezte azoknak az információknak a megadását, melyek rávilágítanának azokra az intézkedésekre, amelyeket azóta bevezettek, valamint a konkrét esetben végzett belső munkaminőség-ellenőrzés eredményeire is, áll az ombudsmani iroda által kiadott közleményben.

Ugyanennyi időt hagyott a jogvédő az egészségügyi minisztérium számára is, melytől kéri, hogy szolgáltasson adatokat az eset után végrehajtott ellenőrzés eredményeiről. Ezt a belső vizsgálatot ugyanis az illetékes tárca felügyelősége végezte el a leskovaci Általános Kórházban, a niši Klinikai Központban, valamint a vlasotincei egészségházban, ahol figyelemmel kísérték a nő terhességét.

A 31 éves D. L. a niši Klinikai Központban vesztette életét, ahova a leskovaci kórházból szállították át, miután a császármetszést követően belső hasi vérzést állapítottak meg nála. A niši központ közleménye szerint D. L.-t február 28-án rendkívül súlyos állapotban vették fel a beteglistára, klinikai és ultrahangvizsgálat után a Szülészeti Klinika intenzív osztályára szállították. Elvégezték nála a laboratóriumi vizsgálatokat, a reanimációt is végrehajtották, felkészítették a pácienst egy sürgős sebészeti beavatkozásra. Annak ellenére, hogy a beavatkozást is elvégezték, s az ügyeletes szülészcsoport nagy erőfeszítéseket tett, a nő reggel 6.50-kor elhunyt, tájékoztatott a klinika.