2024. június 14., péntek

Fenyeget a kanyaró?

Intézkedéseket rendeltek el a kanyaró megjelenése miatt

A kanyaró megjelenése miatt a Batut Közegészségügyi Intézet és az egészségügyi minisztérium értesítette az egészségügyi intézményeket arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosítsanak, ha fennáll a gyanú, hogy valaki megfertőződött a kanyaróval, vagy ha a betegséget meg is állapítják a páciensnél. 

Az intézmények kötelezettsége, hogy minden gyanús esetet jelentsenek a területükön működő közegészségügyi intézetnek, és hogy laboratóriumi vizsgálatot végezzenek el ezekben az esetekben. 

A pácienst el kell különíteni, és megfelelő terápiában kell részesíteni, amennyiben a szervezetében megállapítják a kanyaró jelenlétét. 

Epidemiológiai felülvizsgálat lebonyolítását is sürgetik, valamint azt is, hogy oltsák be azokat a személyeket, akik még nem vették fel a védőoltást, vagy 72 órán belül kapcsolatban voltak kanyarós betegekkel, és az érzékenyebb csoportokba tartoznak. 

Tegnap megállapították a harmadik kanyarós esetet Belgrádban. Egy 8 éves kisfiúról van szó, aki korábban nem vette fel a kanyaró elleni védőoltást – közli a 021 hírportál.

Nyitókép: (Fotó: archívum)