2024. július 15., hétfő

Siniša Mali: Rajtunk áll, élünk-e a lehetőséggel

Siniša Mali pénzügyminiszter vitát nyitna a lítiumról, annak pozitív és negatív oldalról, erről a Szerbiai RTV műsorában nyilatkozott. Mint fogalmazott, rajtunk múlik, hogy élünk-e a lehetőséggel.

A tárcavezető szerint a lítium fontos téma, mert e nélkül nincsenek mobiltelefonok és elektromos autók. Hozzátette: ez azt jelentené, hogy a lítium bányában történő kitermelése után Szerbiában akkumulátorgyárakat, esetleg elektromos járműgyárak létesítésére is lehetőség lesz.

A pénzügyminiszter elmondta még, hogy a Nemzetközi Valutaalap washingtoni igazgatósága döntést hozott a Szerbiával kötött készenléti megállapodás harmadik felülvizsgálatának sikeres lezárásáról. Siniša Mali szerint ez nagyon fontos és jó hír Szerbia lakosai számára. Hozzátette, Szerbia minden célját teljesítette, amelyet a megállapodásban kitűztek. Rámutatott, hogy több területen is zajlanak a beruházások.

Megemlítette még, hogy Szerbiában rekordalacsony a munkanélküliség és magas a foglalkoztatás. A Szerb Nemzeti Bank további öt tonna aranyat vásárolt, így most 46 tonna arannyal rendelkezik az ország, és 700 milliárd dinár van az államkasszában. Mali emlékeztetett arra, hogy 825 eurót tesz ki az átlagkereset Szerbiában.

Nyitókép: Siniša Mali (Fotó: Beta)