2024. április 17., szerda

Folytatta a kormányalakító tárgyalásokat az államfő

A Szerb Szocialista Párt készen áll arra, hogy a jövőben is folytassa az együttműködést a Szerb Haladó Párttal – mondta Ivica Dačić, a párt elnöke azt követően, hogy a kormányalakításról egyeztetett Aleksandar Vučić államfővel Belgrádban. A sajtónyilatkozatában kiemelte: „továbbra is büszkék vagyunk azokra az eredményekre, amelyeket 2012 óta közösen értünk el”. 

A külügyminiszterként is tevékenykedő szocialista pártelnök azt is elmondta, hogy „a politikai stabilitást kulcsfontosságúnak vélik Szerbia fejlődése és jövője szempontjából, és az alapfeltétele annak is, hogy megvédjék a nemzeti érdekeket”.  Dačić szerint a főváros jó példája annak, hogy a politikai stabilitás hiányában „rengeteg időt elpazarolnak mellékes dolgokra”. 

A Szerb Szocialista Párt elnöke azt is elmondta, hogy az államfő ismertette pártjával a jelenlegi bel- és külpolitikai helyzetet, beszélt a Szerbiára gyakorolt nyomásról, de gazdasági és fejlesztési kérdésekkel is foglalkoztak. 

A mai nap folyamán az államfő fogadja a Szerb Haladó Párt képviselőit is. Mint ismeretes, Vučić múlt hétfőn kezdte fogadni annak a 10 pártnak a képviselőit, amelyek a december 17-ei választásokon elnyerték a jogot a kormányalakító tárgyalásokra. Az eddigiekben egyeztetett az albán, az orosz, a bosnyák és a horvát nemzeti kisebbségek pártjainak képviselőivel, fogadta a Vajdasági Magyar Szövetség küldöttségét, de kormányalakítási tárgyalásokra érkezett már a Mi – A nép hangja elnevezésű párt is. A Szerbia az erőszak ellen mozgalom képviselői előre jelezték, hogy nem kívánnak egyeztetni az államelnökkel. 

Nyitókép: (Fotó: Strahinja Aćimović / ustupljene fotografije)