2024. március 4., hétfő

Ciprus több szerbiai turistára számít

Hrisztodulidisz: Az EU-nak is értékelnie kell Szerbia integrációs erőfeszítéseit

A védelmi együttműködés fejlesztése állt többek között Aleksandar Vučić szerb és Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi államfő belgrádi tárgyalásának középpontjában. A tegnap kezdett egyeztetéseket ma, a harmadik kormányközi megbeszélésen folytatják. Várhatóan három: az oktatást, a tudományt és innovációt, valamint a diplomáciai kérdéseket érintő szándéknyilatkozatot írnak alá.

Hrisztodulidisz kétnapos látogatását négyszemközti egyeztetéssel kezdte Vučićtyal, majd a két ország küldöttsége folytatta a tárgyalásokat. A közös sajtótájékoztatón Vučić megköszönte, hogy Ciprus mindig Szerbia területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartása mellett foglalt állást, mint ahogy Szerbia is tiszteletben tartja Ciprus területi integritását. Köszönetet mondott Szerbia eurointegrációjának támogatásáért is, illetve rámutatott arra, hogy a két ország együttműködésének további fejlesztésén szeretnének tovább dolgozni.

Hrisztodulidisz is rámutatott, hogy a kereskedelem és turizmus terén még van mit tenni. Ciprus kész még több turista vendégül látására, és újabb repülőjáratok indítására. Kiemelte, hogy Szerbia eurointegrációjának támogatójaként az Uniónak is figyelembe kell vennie azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Szerbia tett ezen a téren.

A két politikus szót ejtett az Ukrajnában dúló háborúról és a Gázai övezetben folyó konfliktusról is. Hrisztodulidisz közölte, kezdeményezték, hogy hozzanak létre egy olyan tengeri humanitárius útvonalat, amely lehetővé tenné a Gázai övezetben tartózkodók megsegítését.

Nyitókép: Beta