2024. április 19., péntek

Szerbiában a leghosszabb a munkahét

A foglalkoztatottak bő tíz százaléka 50 óránál is többet dolgozik, a hollandok viszont 33 órás munkahetet valósítanak meg

A szerb munkavállalók tavaly átlagban heti 43,3 órát dolgoztak, csaknem hat órával többet az Európai Unió átlagánál – ismertette az Európai Unió statisztikai szolgálata, az Eurostat a tavalyi évre szóló éves jelentésében. A 20 és 64 év közötti európaiak átlagos munkahete 2022-ben 37,5 óra volt, jelentős különbségekkel az egyes tagállamok között.

Uniós szinten a leghosszabb munkahetük a görögöknek volt (41 óra), őket követték a lengyelek (40,4 óra), a románok és a bolgárok (40,2 óra), míg a legrövidebb munkahetük a hollandoknak volt (33,2 óra), majd a németeknek (35,3 óra) és a dánoknak (35,4 óra).

Az elemzésben a megszokott munkával telő munkaidőt számították, amelyet egy adott személy a főállásában dolgozik le, beleértve a fizetett és a nem fizetett túlórákat, de nem számítva bele az otthon és a munkahely közötti utazási időt és az étkezési szüneteket. Ezek az adatok a teljes és részmunkaidőben dolgozó munkavállalókra is vonatkoznak.

A 2022. évi eredmények az EU tagállamaira, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) három országára (Izland, Norvégia és Svájc) és Szerbiára, mint tagjelölt államra vonatkoznak.

Az EU-ban a foglalkoztatottak 46,8 százaléka heti 40–44 órát dolgozott, 5,4 százalékuk átlagban kevesebb mint 20 órát, 7,6 százalékuk azonban több mint 50 órát.

Az EU legtöbb országában a legnagyobb arányban az emberek 40–44 órát dolgoztak, míg Dániában, Franciaországban, Finnországban, Belgiumban és Írországban a legtöbben 35 és 39 óra közötti óraszámot dolgoztak le hetente. Görögországban jegyezték fel a legtöbb személyt, aki több mint 50 órát dolgozott hetente (13,2 százalék), míg Hollandiában csaknem negyedük heti 25 óránál kevesebbet dolgozott le.

Szerbiában a munkavállalók bő 10 százaléka több mint 50 órát dolgozott hetente, és csak körülbelül 5 százalékuknak volt a heti munkaideje 40 óránál rövidebb. A teljes munkaidőben dolgozók átlagos heti munkaidejét illetően Szerbia az első helyen áll heti 44 órával. Utána következik Svájc (43,4 óra) és Izland (42,8 óra), míg az EU országai közül a görögök dolgoztak a legtöbbet (42,7 óra), a legkevesebbet pedig a finnek (38,8 óra). A részmunkaidőben dolgozók a leghosszabb munkahetet Svédországban (26,4 óra) és Romániában (26,2 óra) töltötték, a legrövidebbet pedig Portugáliában (18,6 óra).

Az Eurostat jelentése szerint a teljes munkaidőben dolgozó férfiak átlagban többet dolgoztak a nőknél az EU tagállamaiban, a legnagyobb különbség Írországban és Hollandiában volt, ezekben az országokban 4, illetve 3,7 óra volt az eltérés a munkahetek között. A részmunkaidőben dolgozóknál már a nők viselték a nagyobb terhet, több órát dolgoztak hetente a legtöbb vizsgált országban.

Mindent egybevetve, a legtöbb időt a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban dolgozók töltötték munkafeladataik ellátásával (átlagban heti 43,9 órát).

Nyitókép: Dávid Csilla illusztrációja