2024. július 21., vasárnap

Környezetvédelem és Z generáció

Aktuális témák voltak a Vajdasági Szabadegyetem utolsó napján is

Véget ért a XX. Vajdasági Szabadegyetem, ami négy napon át tartott és ezúttal is a kishegyesi Kátai-tanya volt a helyszíne. Az utolsó nap is igen érdekes és egyben lényeges témákat tartogatott a résztvevők számára. Ebben az évben a sport, a környezetvédelem, illetve az egészség témaköre szerepelt a programban, ebből a szombati panelbeszélgetés a környezetvédelem témakörét érintette.

Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkárral és dr. Gligor Gellérttel, a Regionális Hulladéktároló igazgatójával Góli Csilla beszélgetett. Jaksa Róbert a környezetvédelmi minisztérium munkájáról és projektjeiről, a környezetvédelem oktatásáról, valamint pozitív vállalati példákról számolt be. Az államtitkár elmondta, hogy a környezetvédelem roppant fontos szerepkör, és a tavalyi választás hozta azt, hogy ilyen erős érdekeltsége van a Vajdasági Magyar Szövetségnek többek között ebben a minisztériumban is. A minisztérium költségvetéséből a városok, községek pályázati úton igényelhetnek eszközöket. Ezáltal lehetősét kapnak faültetésre, fűtési rendszerek korszerűsítésére, valamint támogatják a hibrid- és elektromos meghajtású autók vásárlását is. Ez utóbbi lehetőséggel egyre több személy él, számolt be Jaksa.

Hozzátette, az oktatási minisztériummal van egy közös projektumuk, amely keretében a középiskolákba szeretnék bevezetni a környezetvédelmet. Az államtitkár szerint fontos a fiatalokat bekapcsolni ezekbe a kiemelt jelentőségű folyamatokba.

Dr. Gligor Gellért a hulladéktároló munkájáról beszélt, a kétkukás hulladékgyűjtési rendszerről, ami a hulladék-újrahasznosítás nagyon fontos lépcsőfoka, valamint a fiatalok hozzáállásáról. Kifejtette, hogy az újonnan bevezetett kék kukába textil, fém, PET-palack, papír és üveg kerül, amik nagyon fontos másodlagos nyersanyagok. A körkörös gazdaságnak egyik alapfeltétele, hogy az ilyen miniciklusok záródjanak, és ezekből a hulladékokból új nyersanyagok jönnek létre, ami által az elsődleges nyersanyagokat megkímélik. Többek között Kishegyes is egy olyan község, ahol már bevezették a két kukás rendszert, és az első tapasztalatok nagyon jók. Az embereket a média pozitív, környezettudatos irányba tudja befolyásolni, de van még hova fejlődni. Alapvető, hogy az itteni emberek is elfogadják ezt a szemléletmódot, fogalmazott az igazgató.

Az utolsó napon Berecki Enikő generációkutató A rejtélyes Z generáció címmel tartott előadást. Témái között szerepeltek a boomerek, az influencerek vs. régi sztárok definiálása, szó volt a mémekről, a generációk közötti kapcsolatteremtésről, generációkat formáló eseményekről és az olyan függőségekről, mint a Tiktok, videojátékok, online pornó, Netflix, Instagram és a cset.

Nyitókép: Panelbeszélgetés a környezetvédelemről