2024. július 13., szombat

A pénzelés üteme az változni fog

Az anyaország továbbra is támogatja a határon túli magyarságot, ám a pénzelés üteme az változni fog - mondta el a Szabadkai Magyar Rádióban Pásztor István. A VMSZ elnöke kifejtette, hogy ezekben az időkben arra kell törekedni, hogy az elkezdett dolgainkat befejezzük és megfontoljuk, hogy mik a legfőbb prioritások.

Ugyanis, bár érkezni fognak a támogatások, az biztos, hogy jól meg kell vizsgálni, hogy a prioritások közül is mi a legfőbb amire anyagi forrásokat lehet fordítani, mert az a tendencia amelyet eddig megszoktunk az változik. Érvényben van a többször mérjük és egyszer vágjunk elv - tette hozzá a politikus.

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Pásztor István (Ótos András felvétele)

Június 20-án lehet a szerb-magyar Stratégiai Tanács alakuló ülése, ám az aktuális szerbiai politikai események felülírhatják ezt, és a tanács megalakulása akár egy hetet, tíz napot is tolódhat - erről is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István.

Kiemelte, hogy mindaz ami az utcán történik, a megoldásra váró ügyek, az államfő és a kormányfő munkája befolyásolhatja azt, hogy mikorra tolódik az ülés. Egyébként a Stratégiai Tanács egy olyan testület, amelyet a két ország államfője vezet.

Annak érdekében, hogy a megoldásra váró kérdések folyamatosan napirenden maradjanak: többi között az energetika, a közműfejlesztés, a biztonság és határátlépés ügye. Az államfők mellett pedig egy-egy terület tárcavezetője is részt vesz az egyeztetésekben.

Nyitókép: Pásztor István (Ótos András felvétele)