2024. július 25., csütörtök

A Fidesz kiáll Szerbia uniós csatlakozása mellett

Az Európai Parlament a csütörtöki plenáris ülésén szavaz a Szerbiára vonatkozó aktuális éves országjelentésről. A Fidesz európai parlamenti képviselői továbbra is teljes mértékben támogatják Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását. A jelenlegi éves jelentés azonban az eddigiektől eltérően alaptalanul kritikusabb és kiegyensúlyozatlanabb, ami a bővítési folyamatot nem segíti, a tárgyalásokat megakaszthatja, ezért a Fidesz képviselői nem tudják azt támogatni – írja a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében.
Az országjelentés feltűnően egyoldalú és kritikus hangnemet üt meg a jobboldali konzervatív kormányú Szerbiával szemben. Azokat az elfogult, balliberális többség által már jól ismert szólamokat találhatjuk meg benne, amihez hasonlókat Magyarország és Lengyelország vonatkozásában is hallhatunk. Meggyőződésünk, hogy az Európai Parlament Szerbiáról szóló jelentése nem szolgálja a csatlakozási folyamatok felgyorsítását és az EU és Szerbia közötti kölcsönös tiszteletet és megbecsülést.
Szerbiának nem ideológiai jelentésekre, hanem szakmai és anyagi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy mihamarabb felzárkózzon az Európai Unióhoz. Ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja Szerbiával való szolidaritásuk jeleként a csütörtöki szavazáson nem fogja támogatni a Szerbiáról szóló EP jelentést – áll a közleményben.