2024. április 14., vasárnap

Minden harmadik szerbiai tinédzser szerencsejáték-függő

Szerbiában közel 3000 szerencsejátékkal is foglalkozó üzletet regisztráltak, derül ki az illetékes hatóság adataiból. Nem csak a fogadóirodák nagy száma okoz gondot, hiszen ma már telefonos applikációkon keresztül is lehet fogadni, bár az sem ritka, hogy az alkalmazottak nem ellenőrzik a fiatalokat, amikor belépnek a létesítménybe, annak ellenére, hogy kellene.

A függőségben szenvedőkről nem létezik pontos adat, azonban bizonyosan igen magas a számuk. A Szerbiai RTV a szenvedélybetegségekkel foglalkozó klinikától megtudta, hogy minden harmadik tinédzser szerencsejáték-függő az országban. Az adatokból az is kiderül, hogy a legfiatalabb szerencsejáték-függő mindössze hétéves.

– Néha előfordul az a viselkedés egy háztartáson belül, hogy a gyermek felteszi magának a kérdést, hogy ő miért ne csinálhatná azt, amit az édesapja, vagy éppen az első szelvényt együtt veszik meg. Ezt követően önmaguk fektetnek be kisebb összegeket, 200 vagy 300 dinárt, majd amikor először nyernek, akkor kezdődik a rögeszme, hogy még több pénzt szeretnének, és elkezdenek gondolkodni, hogy ezt hogyan érhetik el – nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek egy pszichológus.

Illusztráció (Fotó: Getty Images)

Illusztráció (Fotó: Getty Images)

Hozzátette, hogy a szülők sokszor nem ismerik be, hogy baj van, ennek következtében pedig még súlyosabb problémák láthatnak napvilágot: elzárkózás, adósság, hazugság, szorongás, lopás.

A szakemberek értetlenül állnak azelőtt, hogy miért van ennyi fogadóiroda az iskolák közelében annak ellenére, hogy törvényileg tilos lenne. Ennek értelmében legalább 200 méter távolságra működhetne ilyen létesítmény egy iskolától.

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)