2024. július 15., hétfő

Fókuszban a helyi projektumok

Maja Gojković és Juhász Bálint is fogadta a VMSZ elnökét

Aktuális kérdésekről, projektumok megvalósításáról folytatott megbeszélést tegnap Újvidéken dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője és a szabadkai képviselő-testület elnöke Juhász Bálinttal, a tartományi képviselőház elnökével és Maja Gojković vajdasági kormányfővel.

Az első beszélgetéssel kapcsolatban Facebook-bejegyzésében rámutatott arra, hogy a néhai Pásztor Istvánt, a vajdasági képviselőház leghosszabb ideig hivatalban lévő elnökét „nem egyszerű követni ezen az egyébként is nagy felelősséggel járó funkción, mert mint mindenben, itt is magasra tette a lécet.” Hozzáfűzte, büszke arra, hogy Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke személyében méltó utódja van a korábbi házelnöknek.

Hozzátette, hogy a nap folyamán Maja Gojkovićtyal, a tartományi kormány elnökével is találkozott Újvidéken, vele „a magyar közösség szempontjából fontos vajdasági fejlesztési projektek megvalósításáról és a közös munka részleteiről” egyeztetett.

A Juhász Bálint kabinetje által kiadott közleményben az áll, hogy a politikusok a különböző hatalmi szintek közötti sikeres együttműködés részleteit is megvitatták, elsősorban szem előtt tartva azt, hogy a helyi önkormányzatok fejlődésének folyamatosnak kell lenniük, ezen nagyban múlik ugyanis a polgárok boldogulása, mindennapjaik alakulása.

 

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Olyan feltételeket kell teremteni mindenütt, hogy az infrastruktúrát, de más területeket érintő befektetések, projektumok is kivitelezhetők legyenek fennakadás nélkül – hangzott el a Juhász Bálint és Pásztor Bálint közötti megbeszélésen.

Szabadka és a tartományi képviselőház között az eddigiekben mindig is partneri kapcsolatok álltak fenn, s ugyanez elmondható a tartományi kormány vonatkozásában is. Ennek köszönhetően számos közös projektum valósult meg, nemcsak az infrastruktúra, hanem az oktatás, az egészségügy, a gazdasági fejlődés vonatkozásában is – állapították meg a vajdasági magyar politikusok az egyeztetés alkalmával. A tartományi parlament, ahogyan az eddigiekben, a jövőben is nagy figyelmet szentel az önkormányzatok igényeinek, s hatásköreivel összhangban mindent elkövet annak érdekében, hogy megoldást találjon a felmerülő kérdésekre, s ezáltal jobb életminőséget szavatolva a vajdasági polgárok számára – hangzott el, s számolt be jelentésében a parlamenti közlemény.

A vajdasági kormány által kiadott sajtóközleményben rámutattak arra, hogy Gojković Pásztorral megvitatta a legfontosabb szabadkai beruházásokat, és olyan további kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a vajdasági polgárok életminőségének javításához. Gojković hangsúlyozta, hogy a vajdasági kormány prioritásként kezeli a kiegyensúlyozott régiófejlesztés kérdését, s ezentúl is támogatja az olyan helyi szintű kezdeményezéseket, amelyek a gazdasági helyzet javítását szolgálják. Maja Gojković és Pásztor Bálint egyetértett abban, hogy a Szabadka és a tartományi kormány közötti kapcsolatok eddig is meglehetősen sikeresek és építő jellegűek voltak, s e konstruktív hozzáállást a jövőben is szeretnék megőrizni.

A beszélgetés témáját képezték a határon átnyúló együttműködési projektumok is, elhangzott, hogy Vajdaság és a magyarországi régiók még több pályázaton vehetnének részt, ezzel is elősegítve az uniós források nagyobb arányú sikeres lehívását.

A frakcióvezető és a kormányfő kitért a nemzeti tanácsoknak nyújtott támogatásokat érintő vajdasági kormánypolitikára is, melynek, mint elhangzott, az a célja, hogy segítse a tanácsok, konkrét esetben a Magyar Nemzeti Tanács munkáját, ezzel is hozzájárulva az itt élő magyar közösség boldogulásához, identitásának, kultúrájának, hagyományának őrzéséhez, oktatásának fejlesztéséhez, anyanyelvének ápolásához.

 

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A vajdasági kormány által kiadott sajtóközleményben rámutattak arra, hogy Gojković Pásztorral megvitatta a legfontosabb szabadkai beruházásokat, valamint olyan további kezdeményezéseket, amelyek a vajdasági polgárok életminőségének javításához vezetnek. Gojković hangsúlyozta, hogy a vajdasági kormány prioritásként kezeli a kiegyensúlyozott régiófejlesztés kérdését, s támogatja ezentúl is az olyan újabb helyi szintű kezdeményezéseket, amelyek a gazdasági helyzet javítását szolgálják. Maja Gojković és Pásztor Bálint egyetértett abban, hogy a Szabadka és a tartományi kormány közötti kapcsolatok az eddigiekben meglehetősen sikeresek és építő jellegűek voltak, e konstruktív hozzáállást a jövőben is meg kívánják őrizni.

A beszélgetés témáját képezték a határon átnyúló együttműködési projektumok is, elhangzott, hogy Vajdaság és a magyarországi régiók még több pályázaton vehetnének a jövőben részt, ezzel is elősegítve az uniós források nagyobb arányú sikeres lehívását.

A frakcióvezető és a kormányfő kitért a nemzeti tanácsoknak nyújtott támogatásokat érintő vajdasági kormánypolitikára is, melynek, mint elhangzott, az a célja, hogy segítse a tanácsok, konkrét esetben a Magyar Nemzeti Tanács munkáját, ezzel is hozzájárulva az itt élő magyar közösség boldogulásához, identitásának, kultúrájának megőrzéséhez, hagyományőrzéséhez, oktatásának fejlesztéséhez, anyanyelvápolásához.

Nyitókép: Ótos András felvétele