2024. július 15., hétfő

Mától kötelező a matrica az elektromos rollerekre

A vezetőknek mellényt és sisakot kell viselniük

Mától érvénybe lép a közlekedésbiztonsági törvény új rendelkezése, ami szerint elektromos rollerrel csak akkor lehet közlekedni, ha azonosító matrica található rajta. Ellenkező esetben büntetés várható.

Az elektromos rollerek tulajdonosainak két hónap állt rendelkezésükre, hogy regisztrálják járműveiket.

A matricán kívül az elektromos rollerek vezetőinek kötelező fényvisszaverő mellényt és kerékpáros sisakot viselniük védelmük érdekében.

A biciklisekre vonatkozó szabályok nagy része az elektromos rollerek vezetőire is érvényes lesz, így például kötelező lesz a kerékpárutakon közlekedniük, ahol ilyen nincs, ott az úttesten, és tilos több személyt szállítani. A biciklisekre vonatkozóan átvett szabályok közé tartozik az is, hogy nem szabad járdán és gyalogos övezetben közlekedni. A matrica nélküli rollerrel való közlekedés bírsága 10.000 dinár, a gyalogos-kerékpárúton való 10 km/h-nál nagyobb sebességgel történő közlekedés 3.000 dinár, akárcsak a mindkét fülbe helyezett fülhallgatóval való közlekedés.

Több személy rollerrel való közlekedése 5.000 dinárba kerül a felelőtlen vezetőnek, a járdán és más tiltott felületeken történő közlekedés 10.000, ugyanannyiba, mint a világítás vagy a fényvisszaverő mellény nélküli közlekedés.

Az autópályán vagy gyorsforgalmi úton történő közlekedés bírsága 100.000 dinár, és akár börtönbüntetés is kiszabható.

Nyitókép: Pixabay.com