2024. július 21., vasárnap

Van mire büszkének lenni

Évadzárót tartott a bácsfeketehegyi művelődési egyesület – Számos fellépés áll az egyesület szakosztályai mögött

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület a hétvégén tartotta évadzáró gálaműsorát. A meggynapokkal egybekötött rendezvény iránt óriási volt az érdeklődés, a színházterem zsúfolásig megtelt nézőkkel. A műsor keretében az egyesület összes szakosztálya fellépett, mondta el lapunknak Szakács Tamás, az egyesület elnöke.

– Az évad végén járunk, így a bácsfeketehegyi művelődési egyesület is beállt a sorba és lezárt egy évadot. A műsoron mindannyian felléptünk, az összes szakcsoport megmutatkozott: a népi énekesek, a versmondók, a tamburások, a színjátszók, illetve a néptáncosok is. A rendezvényen jelen voltak településünk testvértelepüléseinek képviselői is, és közreműködött a szabadkai Juhász zenekar – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a művelődési egyesület igen aktív időszakot tudhat maga mögött, amelyben az egyesület szakosztályainak számos lehetősége volt megmutatni a megszerzett tudását.

– Alsós, felsős és kamasz versmondóink részt vettek a XIII. Arcok Üveg Mögött – Műfordítások Vers- és Prózamondó Versenyén, a XIII. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlén, a XXVII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozón, valamint Újvidéken a Petőfi Sándor Szavalóversenyen. Színjátszó növendékeink, a Handabanda és a Mocorgók felléptek XIII. Gyermekszínjátszó Műhely Találkozón, népi énekeseink pedig Óbecsén jártak a Szólj, síp, szólj! elnevezésű vetélkedőn. Néptáncosaink is sok helyen mutatkoztak meg, és számos díjat hoztak haza, mind egyénileg, mind csoportosan. A Sziporka és a Mákvirág táncegyüttesek Óbecsén felléptek a XXII. Kőketánc énekes népi játék- és néptáncvetélkedőn. A Kónya táncegyüttes több megmérettetésen is részt vett: Horgoson a Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű, Kárpát-medencei szintű, ifjúsági, népművészeti tehetségkutatón, a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén, valamint a XXXII. Szegedi Százszorszép Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon. Büszkén számolhatok be, hogy mindhárom megmérettetésen arany minősítést szereztek – mondta el Szakács Tamás, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a szezonzáró előadást követően egy kis nyári szüntet tart az egyesület, de a munka hamarosan folytatódni fog.

– A gálaműsort egy hajnalig tartó táncház követte, majd egy rövid nyári szünet következik. A gyerekeket szeretnénk elvinni Magyarországra, különböző táborokba. Ez azt jelenti, hogy nem kell olyan sokat várni, és együtt leszünk ismét a nyáron. A következő évadra a felkészülés augusztus végén kezdődik, mert szeptemberben jönnek a szüreti napok, ahol ismét mindannyian színpadra lépünk – fogalmazott az elnök, majd elmondta, hogy egyesületük munkáját az év során támogatta a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Kishegyes község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi oktatási titkárság.

Szakács Tamás köszönti a gálaműsor közönségét (Lakatos János felvétele)

Szakács Tamás köszönti a gálaműsor közönségét (Lakatos János felvétele)

Nyitókép: A legifjabb néptáncosok is bemutatkoztak (Lakatos János felvétele)