2024. július 21., vasárnap

A méltósággal megélt hétköznapokért

Idén is benépesült az egyik leginkább emberpróbáló megbetegedéssel küzdők világnapján a topolyai Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület székháza a szervezet tagjaival és a meghívott vendégekkel, akik igyekeztek minél több pozitív energiát átadni egymásnak. A találkozó kezdetén Nyeső Paul, a házigazda egyesület elnöke köszöntötte a jelenlevőket, a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület és a szabadkai ZaJedno Egyesület képviselőit, a községi önkormányzat és a helyi közösség tisztségviselőit.

– Egyesületünk 16. éve igyekszik megszervezni találkozóját az SM május 30-án jegyzett világnapjához kötődően, ami lehetőséget ad a barátkozásra, a tapasztalataink megosztására, termékbemutatóra és arra is, hogy ha tudjuk, akkor segítsük egymást, hogy méltósággal vegyük az akadályokat. Egy kis sport is belefért a találkozóba, természetesen olyan aktivitás, ami nem megterhelő számunkra, pikádó, korongdobás. Olyan egyesületeket vártunk vendégségbe, amelyek szívükön viselik a fogyatékos gyerekek felkarolását, valamennyi résztvevő diplomát és érmet kapott – tudtuk meg a szervezet elnökétől, aki azt is elárulta, hogy a Kisbácska jelenleg 47 tagot számlál elsősorban Topolya és Kishegyes község területéről, valamint Szabadka községből is csatlakoztak.

– A Covid-járvány idején a Topolyai-tó partján szerveztük meg a sportnappal egybekötött rendezvényünket, körülbelül ebben az időben sikerült székházat is kapnunk, és azóta tudjuk belakni immár negyedik éve az Új Otthon termeit. Ez pedig sokat jelent, hiszen mi fogyatékkal élő gyermekek fejlesztését is célul tűztük ki, és a helyszínen tudunk biztosítani ehhez felszerelést és terapeutát. Mindezért hálásak vagyunk Topolya község önkormányzatának, a helyi közösségnek és az intézményeknek, hiszen igyekeznek zavartalanná tenni tevékenységünket, támogatni bennünket – tette hozzá Nyeső Paul, aki köszönetet mondott azért is, hogy immár harmadik éve az SM világnapján narancssárga megvilágítást kap Topolya központjának a szökőkútja.

– Évről évre igyekszünk odafigyelni a Kisbácska támogatására, hogy megfelelő szolgáltatásban részesüljenek, gyógytornász közreműködésére számíthassanak a szárnyaik alá tartozó felhasználók. A részükre éves szinten 1 millió dinárt különítünk el. Ugyanígy támogatjuk a Bethesda Szeretetszolgálatot és más, a szociális védelem és az egészségvédelem területén aktív civil szervezeteket. Jelentős mértékben hozzájárulunk a népkonyha költségeihez, de Topolya Község Szociális Központján keresztül egyszeri pénzbeli juttatásban részesítjük a rászorulókat, és tűzifa vásárlására is különítünk el a költségvetésből bizonyos összeget – nyilatkozta Szatmári Adrián polgármester, aki a munkatársai társaságában vett részt a Kisbácska egyesület ünnepségén.

Nyitókép: a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület székházában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)