2024. május 18., szombat

Cselekvéssel teli mandátum

Ótott Róbert: Az emberek gondjainak meghallgatása vezet sikeres politikai szerepvállaláshoz

A legutóbbi ülésén megválasztotta az új vajdasági kormányt a tartományi parlament, melynek oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárságát továbbra is magyar személy vezeti, ahogyan az az elmúlt huszonnégy év során is volt. Ótott Róbertet nevezték ki az említett titkárság élére, továbbá kormányalelnöknek, számára nem idegen a tartományi kormányban történő szerepvállalás, hiszen az elmúlt két négyéves mandátumban tartományi mezőgazdasági titkárhelyettesként dolgozott a kabinetben. Kinevezése kapcsán most először arról kérdeztük, hogyan képzeli el a következő négy évet, milyen kihívásokat lát most maga előtt.

Ótott Róbert: A lehetőségekhez mérten növelni kell a nemzeti tanácsok támogatását, a meglévő programokat folytatni kell, de újabbak elindításában is gondolkodunk (Ótos András felvétele)

Ótott Róbert: A lehetőségekhez mérten növelni kell a nemzeti tanácsok támogatását, a meglévő programokat folytatni kell, de újabbak elindításában is gondolkodunk (Ótos András felvétele)

– Elsősorban óriási megtiszteltetés számomra, hogy Szakállas Zsolt után én tölthetem be a kormányalelnöki és az oktatási titkári pozíciót. Felelősség ez, hatalmas feladat, elvárás, aminek törekedni fogok maximálisan megfelelni. Ez egy nagy titkárság, sok hatáskörrel és rendkívül szerteágazó feladatokkal, egy nagy és jó csapat dolgozik itt, melyre nagymértékben számítok, támaszkodok a következő időszakban is, mert tudom, hogy eddig is jól működött. Az oktatás terén továbbra is prioritás marad a színvonal növelése. Mind a szerb nyelvű, mind a kisebbségi nyelven folyó oktatás pályázatai útján fontos a továbbiakban is támogatni az intézmények felújítását, tatarozását, különböző rendezvények megszervezését, a pedagógusok továbbképzését. Hatványozottan oda kell majd figyelnünk a kis létszámú tagozatok megőrzésére, arra, hogy színes és vonzó középiskolai hálózattal rendelkezzünk, ugyanakkor a tankönyvpalettát továbbra is bővíteni kell, a diákok biztonságára még nagyobb hangsúlyt kell fordítanunk. A nyelvhasználat terén, úgy gondolom, kulcsfontosságú a meglévő hatáskörök megőrzése, a nemzeti tanácsokkal való együttműködés folytatása, elmélyítése. A lehetőségekhez mérten növelni kell a nemzeti tanácsok támogatását, a meglévő programokat folytatni kell, de újabbak elindításában is gondolkodunk.

Milyen tapasztalatokkal szolgáltak a tartományi mezőgazdasági titkárságban eltöltött elmúlt évek?

– Én 2016 óta a tartományi adminisztrációban dolgozom mezőgazdasági titkárhelyettesként. Ez megalapozta voltaképpen a mostani tisztséget is, mivel tapasztalatot szereztem, jó rálátást a teljes tartományi adminisztráció működésére. Okleveles jogászként a mezőgazdasági titkárságban is új kihívást jelentett számomra a munka, amikor tisztségbe kerültem, ugyanúgy, ahogyan most is az oktatásügyi titkárságban. Az elmúlt nyolc évben arra törekedtem, hogy a kis és közepes mezőgazdasági gazdaságok igényeinek minél sikeresebben eleget tudjunk tenni. Nagyon sokat jártuk a terepet, találkoztunk termelőkkel, hallottuk mindazokat a meglátásaikat, néha kritikáikat, néha iránymutatásaikat, amelyeket aztán igyekeztünk mindig a támogatáspolitikánkba beépíteni. Úgy gondolom, hogy ez sok alkalommal sikerült is, olyan támogatási rendszert építettünk fel, ami a termelőket maximálisan segítette a mindennapjaikban. Így szeretnék majd tenni az oktatásügyi titkárság élén is, minél többet terepen lenni, minél több intézményt meglátogatni, felmérni az igényeket, és megpróbálni ezeknek az igényeknek megfelelően fejlesztéseket végrehajtani, javítani az oktatás színvonalán. Lényeges, hogy magyar szakpolitikusok legyenek kulcsfontosságú helyeken, mert ahhoz, hogy bizonyos témákban ügyeket tudjunk intézni, és hogy a magyar közösség tagjai hozzánk tudjanak fordulni minden olyan témában, ami őket érdekli, érinti, mi pedig a gondjaikat rendezhessük, ahhoz természetesen éppen erre van szükség tartományi és más hatalmi szinteken is.

Lezajlott az első kormányülés Maja Gojković vezetésével. Milyen hangulatban telt, hogyan lehet ennek alapján megítélni a kezdődő munkát?

– Jó hangulatban telt az ülés, viszonylag rövid volt ugyan, mivel csak három pont szerepelt napirenden. A kormányfő már az első napokban, s a jövő hét folyamán fogadja minden egyes titkárságnak a vezetőjét, az lesz a feladatunk, hogy beszámoljunk a titkárságok működéséről, terveiről. Ezek alapján optimista vagyok, azt látom, hogy a kormányfő aktívan hozzálátott a munkához, s ez okot ad arra, hogy higgyünk a célok megvalósulásában.