2024. május 18., szombat
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Szívügy a magyarság fennmaradása

A VMSZ Vajdaság-szerte megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését

A Vajdasági Magyar Szövetség megkezdte a támogató aláírások gyűjtését az önkormányzati választásokon való részvételhez. A VMSZ székházában dr. Pásztor Bálint vasárnap reggel elmondta, hogy szombaton már átadták a VMSZ választási listáját Magyarkanizsán, Zentán és Topolyán, ahol összegyűlt a megfelelő számú aláírás, és a lista az 1-es számmal fog indulni a választásokon. Mint mondta, a többi településen vasárnap, a szórványönkormányzatok esetében pedig többnyire hétfőn zajlanak a támogatások jegyzései.

Vasárnap reggel 8 és 13 óra között Szabadkán is várták a polgárokat a Zorka és a Vasutastelep helyi közösségeiben, valamint a VMSZ székházában, emellett Csantavéren, Palicson, Hajdújáráson és Bajmokon is. Dr. Pásztor Bálint hozzátette, nagyon fontos, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség minél több önkormányzatban meg tudja őrizni és lehetőleg növelhesse is politikai befolyását.

Majd újságírói kérdésre kitért arra is, hogy Szabadka szempontjából az elmúlt négy év bebizonyította azt, hogy vannak olyan célkitűzések, amelyek a lakosok számára fontosak, és melyeket leginkább vagy csak a VMSZ támogatott. Ilyen az önkormányzatok fejlesztése, Palics régi fényének visszaállítása, valamint az épített örökségünk megóvása és felújítása.

– Az önkormányzati választásoknak a szabadkaiak számára az a tétje, hogy az itt élő magyar közösség meg tudja őrizni befolyását a város működésére vonatkozóan, hiszen mi itt születtünk, itt élünk. Lévén, hogy a nagyobb városokhoz, például Szabadka városához sok település tartozik, így fontos számunkra, hogy Hajdújárás is, Királyhalom is, Csantavér is, Bajmok is, valamint a többi település is arányosan tudjon fejlődni – fejtette ki gondolatait a VMSZ elnöke.

A polgárok folyamatosan érkeztek a helyi közösségekbe, hogy hozzájárulásukat adják a VMSZ választási listájához. Így tett Domány Gábor is, aki a Zorka helyi közösségben írta alá támogatását.

– Mindenképpen szeretném, hogy a továbbiakban is támogassák a magyarok érdekeit, gyermekeinket, gyermekeink jövőjét, hogy itt maradjanak az országban. Olyan feltételeket teremtsünk nekik mind az oktatásban, mind a munkahely tekintetében, ami itt tartja őket. Hiszen ez egy fontos lépés annak érdekében, hogy a magyarság létszáma ne csökkenjen tovább Vajdaságban – mondta Domány Gábor.

Minden megkérdezett lakos egyöntetűen szívügyének érzi, hogy ily módon is kiálljon a magyarsága mellett, és hogy kézjegyével segítse azt a pártot, amely a magyarok érdekeit nézi. Így vélekedik Boros Zoltán is, a Vasutastelep helyi közösségéhez tartozó lakos.

– Azért támogatom aláírásommal a VMSZ választási listáját, hogy minél jobb és tehetősebb módon tudjon kiállni a magyar oktatásért, a magyar diákokért és óvodásokért. Az én gyermekeim is a Vackor Óvodába járnak, hiszen nem juthattak be a városi intézménybe. Emellett nagyon jónak tartom és sokat jelent a Magyarország által folyósított támogatás, mind az iskolakezdésre, mind a magyar nyelven tanuló diákok megsegítésére, amelyben nagy szerepe van a VMSZ-nek és a magyarországi országvezetésnek – nyilatkozta lapunknak a támogató.

A polgárok elmondták, hogy az önkormányzatok fejlesztése is rendkívül sokat javult az elmúlt időszakban, így sokkal nagyobb befektetéseket vesznek észre maguk körül. Kőműves Péter, szintén szabadkai lakos számára építészmérnöki szakmájából kifolyólag fontos, hogy a VMSZ kiemelt helyen foglalkozik az épített örökség megőrzésével is.

– Védetté nyílvánították a Wesselényi, azaz a Radić fivérek utcát, felújították Bíró Károly házát, és tervben van a Korzó felújítása is. Mindemellett odafigyelnek a létfontosságú dolgok meglétére, mint az ivóvíz- és szennyvízhálózat, illetve a gázhálózat kiépítése, valamint az utcák aszfaltozása – részletezte a nyilatkozó.

Újvidéken a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban gyűjtötte az aláírásokat a VMSZ (Szeli Balázs felvétele)

Újvidéken a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban gyűjtötte az aláírásokat a VMSZ (Szeli Balázs felvétele)

KIÁLLNAK AZ ÚJVIDÉKI MAGYARSÁGÉRT

A VMSZ Újvidéki Városi Szervezete vasárnap délelőtt a székváros területén három helyszínen: a telepi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban, Piroson a régi iskola épületében, valamint Tiszakálmánfalván a Katolikus Kör helyiségeiben gyűjtötte a támogatói aláírásokat.

– Legalább 500 aláírás szükséges ahhoz, hogy a jelöltjeink névsorát leadhassuk, és hogy megmérethessük magunkat – fogalmazott Vicsek Annamária, a VMSZ Újvidéki Szervezetének elnöke délelőtt a Petőfi Sándor MMK-ban. Annamária emlékeztet: nagyon fontos az, hogy az újvidéki magyarok érezzék, a VMSZ az egyetlen olyan politikai párt, amelyik kiáll az újvidéki magyarságért.

– A városi képviselő-testületben csak nekünk vannak kisebbségként képviselőink, az elmúlt mandátumban ketten. Nekik köszönhetően sokkal többet tudtunk az újvidéki magyarokért tenni, mint azelőtt, amikor csak egy képviselőnk volt ebben a testületben. Abban bízunk, hogy június 2-án kapunk majd annyi szavazatot, amennyi a két képviselő bejuttatásához szükséges. Ennek a szavazatszámnak legalább 4000-nek kell lennie. Ilyen módon tudunk kiállni a magyar iskolai tagozatok megnyitásáért, azért, hogy az óvodai magyar csoportokban magyar gyerekekkel is foglalkozzanak, valamint ilyen érdekképviselettel tudjuk elérni azt, hogy a templomainkat felújítsuk, hogy művelődési intézményeink és civil szervezeteink megkapják a működésükhöz fontos támogatást – emlékeztet a tényállásra Vicsek Annamária.

ÓBECSE KÖZSÉGBEN 668 ALÁÍRÁS GYŰLT ÖSSZE

A VMSZ vasárnap Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben és a harmadik helyi közösség épületében, Péterrévén és Bácsföldváron pedig a helyi közösség épületében várta a polgárokat.

– Óbecse község területén 668 aláírás gyűlt össze. Az aláírásgyűjtés ideje alatt minden a legnagyobb rendben zajlott. A polgárok folyamatosan érkeztek a helyszínekre, hogy hozzájárulásukat adják a VMSZ választási listájához. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki aláírásával támogatta a VMSZ listáját, és arra kérem őket, hogy június 2-án is minél nagyobb számban tegyék meg ezt – mondta Kiss Igor, a VMSZ óbecsei helyi szervezetének elnöke.

ADA KÖZSÉGBEN IS TELJES LISTÁVAL INDULNAK

A VMSZ vasárnap délelőtt Adán és Moholon, valamint Törökfaluban gyűjtötte a helyhatósági választáson való listaállításhoz és induláshoz szükséges támogatói aláírásokat. Tóbiás József, a VMSZ Ada községi szervezetének elnöke elmondta, a helyhatósági választáson teljes, 29 fős listával kíván indulni a párt, amelynek listavezetője Ada községben ő maga lesz.

– A helyhatósági választás kiírása utána a mai nap kell összegyűjtenünk a listaállításhoz szükséges mintegy 200 támogatói aláírást. Természetesen valamennyivel több aláírást fogunk összegyűjteni, hogy biztos rendben legyen minden. Olyan emberek vannak a listánkon az élet minden területéről, akik már bizonyítottak, és nem érdekből szeretnének a közélettel, illetve a politikai élettel foglalkozni, ami nagyon fontos számunka. Mindenképpen azzal a szándékkal tesszük ezt, hogy megnyerjük a helyhatósági választást, és egy tisztességes vezetőséget felállítva az emberek mindennapi problémáival és azok megoldásával kívánunk foglalkozni a következő négy évben – nyilatkozta Tóbiás József.

Elsőként adta át Zentán a Vajdasági Magyar Szövetség a listáját (Herédi Krisztián felvétele)

Elsőként adta át Zentán a Vajdasági Magyar Szövetség a listáját (Herédi Krisztián felvétele)

A VMSZ ZENTÁN IS ÁTADTA A LISTÁT

A VMSZ Zentán elsőként adta át listáját szombat este, röviddel hét óra után. Az azt megelőző órákban, délután háromtól hatig, a támogatói aláírásokat gyűjtötték a helyi VMSZ-irodában, illetve a falvak, Felsőhegy, Bogaras, Kevi és Tornyos helyi közösségeiben és művelődési házában.

Burány Hajnalka, a VMSZ Zenta községi szervezetének elnöke köszönetet mondott mindazoknak a polgároknak, akik aláírásukkal támogatták a helyhatósági választások jelöltjeit. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy összegyűlt a kellő támogatói aláírás, és az esti órákban át is adták azokat a Községi Választási Bizottságnak.

A VMSZ községi listája teljes létszámmal indul a helyhatósági választásokon, 29 fővel.

ÖTSZÁZ ALÁÍRÁS KÉT ÓRA ALATT MAGYARKANIZSÁN

Szombaton valamennyivel hét óra után a magyarkanizsai városházán a VMSZ községi szervezete már össze is gyűjtötte a kellő támogatói aláírást. Újvári Zsombor, a lista második helyén lévő községi képviselőjelölt örömének adott hangot.

– A VMSZ Magyarkanizsán egy teljes, 29 fős listával fog indulni a helyhatósági választásokon. Fejsztámer Róbert a listavezető, és vannak a jelöltek között értelmiségiek, vállalkozók, tanárok, földművesek, fiatalok és idősebbek is. Minden korosztály és mindkét nem szép számban jelen van. Fontos volt számunkra az is, hogy az önkormányzatunk területéről szinte majdnem minden településünk ad képviselőjelöltet. Szeretnénk folytatni azt az utat, amit a polgármester úr elkezdett, és továbbiakban is infrastrukturális befektetésekben, projektekben gondolkodunk. Sajnos 2020-ban a Covid elég sok mindent megfékezett, de azok a tervek, amelyeket elkészítettünk, mint a kerülőút, reményeink szerint majd most valósulhatnak meg.

Nagyon nagy munkán vagyunk túl, ma ugyanis két órán keresztül gyűjtöttük az aláírást, három helyszínen, Oromon, Horgoson és Magyarkanizsán. A tervezett 300–350 aláírás helyett 500-at gyűjtöttünk. A polgárok folyamatosan jöttek, támogattak minket, és nagyon jóleső érzés tudni, hogy ennyire nagy a támogatottsága a magyarkanizsai községi VMSZ-nek – mondta Újvári Zsombor Magyarkanizsán.

TOPOLYÁN REKORDIDŐ ALLATT 701 ALÁRÁS GYŰLT ÖSSZE

A topolyai község több településén szombaton délután gyűjtötte a támogatói aláírásokat a VMSZ. A városon kívül Bácskossuthfalva, Bajsa, Gunaras, Pacsér, Pobeda és Zentagunaras polgárait várták a párt aktivistái 15-től 18 óráig. Rekordidő alatt sikerült öszegyűjteni a szükséges aláírást, és a községben elsőként 701 hitelesített aláírást adtak át a választási bizottságnak a teljes, 35 jelöltből álló listával együtt.

Topolyán, a helyi közösség nagytermében szombaton három óra után pár perccel már kisebb sor alakult ki, a polgárok tömegesen érkeztek, hogy kézjegyükkel támogassák a VMSZ-t. Hajvert Eszter elmondta, hogy a községi sportszövetség munkatársaként és vállalkozóként is kézzelfogható eredményeket tapasztal. Uglár József feleségével és két kicsi lányával érkezett.

– Szeretnénk, hogy továbbra is így fejődjön a településünk, mint eddig, tehát támogatjuk a topolyai vezetőséget ebben. Számíthatunk az ő támogatásukra, ők pedig a miénkre. Kitartunk egymás mellett – mondta.

– Az elmúlt időszakban számos fontos projektumot tudtunk megvalósítani, amelyek az életszínvonalat és az életminőséget javítják az egész községben, ezt a munkát szeretnénk a jövőben is folytatni. Mindazoknak köszönöm, akik támogatták a pártunk listáját, a jelöltjeinket, akik egyébként az egész község területéről, szinte minden településről megtalálhatók a listán. Számunkra ugyanis nagyon fontos, hogy minden település egyformán fejlődjön, nemcsak a város, hanem a falvak is – nyilatkozta Szatmári Adrián, Topolya községi elnöke, a párt listavezetője.

MÉG HATÉKONYABB MAGYAR ÉRDEKKÉPVISELETET KISHEGYESEN

Sokan jelentek meg már a kora délelőtti órákban, hogy aláírásukkal támogassák a VMSZ helyhatósági jelöltlistáját Kishegyesen, a tűzoltóotthonban, Bácsfeketehegyen pedig a könyvtárban. Valójában a szükséges számú aláírás már a délelőtti órákban megvolt, délig pedig annak több mint a dupláját sikerült összegyűjteni. Sándor István alpolgármester elmondta, a párt helyi szervezete teljes listával indul a megmérettetésen. A cél, hogy ismét magyar polgármestere legyen a magyar többségű községnek. Emlékeztetett rá, hogy a legutóbbi helyhatósági választás esetében ez csupán 36 szavazaton múlott. A 25-ös listán nemcsak párttagok szerepelnek, hanem olyan tekintélyes, elismert személyek, akik tenni tudnak, ki tudnak állni a közösség érdekeiért, a listavezető pedig Juhász Bálint. Az oktatás, a kultúra, az infrastruktúra területén hatékonyabban tudnak eszközöket garantálni a fejlesztésekhez. Az energiahatékonysági program, a diákutaztatás, valamint a mezőgazdasági termelők támogatása mellett a főtér felújításához hasonló komoly beruházásokat is terveznek.

A szenttamásiak támogatták a jelöltek listáját (Paraczky László felvétele)

A szenttamásiak támogatták a jelöltek listáját (Paraczky László felvétele)

SZENTTAMÁSON NÉGY ÓRA ALATT 151 ALÁÍRÁS GYŰLT ÖSSZE

Szenttamáson vasárnap délelőtt a VMSZ-irodában gyűjtötték az aláírásokat. Meglehetősen sikeres volt az akció, a VMSZ aktivistái közölték, hogy reggel 8 és déli 12 óra között 151 polgár támogatta aláírásával az önkormányzati jelöltek listáját.

‒ A szenttamási képviselő-testületben az előző összetételben két képviselője volt a VMSZ-nek, emellett két tanácstag és egy polgármestersegéd is képviselte a helyi magyarság érdekeit. A mai aláírásgyűjtés sikeressége és a támogatói aláírások száma azt bizonyítja, hogy a helyi magyarság továbbra is erős közösség, és hogy értékeli az elmúlt időszakban végzett munkánkat. Köszönjük mindenkinek, aki ma aláírásával támogatott bennünket. Fontos hogy június másodikán újra megmutassuk közösségünk erejét – fogalmazott Brasnyó Nándor, a VMSZ községi szervezetének elnöke.

KÖZÉP-BÁNÁT IS MEGMOZDULT

Vasárnap délelőtt a közép-bánáti régióban is elkezdték a támogatói aláírások gyűjtését, Szajánban 8 és 12 óra között a Művelődési Otthonban, Kisoroszon 9 és 13 óra között a Torontál szórványközpontban, Magyarcsernyén pedig 8 és 13 óra között a helyi közösség épületében várták a polgárokat.

– Azért jöttem el ma, mert így támogathatom legjobban a közösségemet. A VMSZ eddig is sok támogatást nyújtott a falunak, és szerintem ezt így viszonozhatjuk a leginkább – mondta a magyarcsernyei Vastag Attila.

Magyarittabén és Tordán 8 és 12 óra között a helyi közösségek épületében gyűjtötték a támogatói aláírásokat.

– Fontosnak tartom a VMSZ támogatást, mert egyedül ők küzdenek és állnak ki a vajdasági magyarság érdekeiért, és az utóbbi évek gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően, ami Magyarország kormányának a hathatós támogatása által valósul meg, könnyebb itthon megmaradni – mondta a tordai Lázár Jenő.

Az aláírások gyűjtése délután Tóbán 18 és 21 óra között a helyi közösség épületében, Nagykikindán pedig 15 és 19 óra között az Egység Művelődési Egyesület épületében zárult.

Nyitókép: Dr. Pásztor Bálint is leadta kézjegyét (Gál Hermina felvétele)