2024. május 18., szombat

Vučić: Május 16-án lesz Szerbia döntő csatája az Európa Tanácsban

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, hogy holnap kerül az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elé a Koszovó felvételéről szóló kezdeményezés, és ha nem születik meg a döntés Koszovónak az Európa Tanácsba való felvételéről, akkor erre május 16-án kerül sor az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülésén.

Vučić hozzátette, hogy az ülést május 11-re hirdették meg, de nagy valószínűséggel május 16-án tartják. Vučić közölte, most új trükkhöz terveznek folyamodni, nevezetesen, hogy május 10-én elküldik a pristinai Alkotmánybíróságnak a koszovói szerb önkormányzatok közösség statútumnak az európaiak által elfogadott törvényét alkotmányossági értékelésre.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a francia elkötelezettségnek köszönhetően még mindig van esély elgondolkodni a halasztáson és még néhány dolgon.

– Ez egy normális folyamat, valahol azt írják, hogy 11 éve meg kellett volna alapítani a koszovói szerb önkormányzatok szövetségét. Az összes európai vezető azt mondta nekem, hogy addig semmit nem kell tennünk, amíg meg nem alakul ez a szövetség, de ezt elfelejtették – mondta Aleksandar Vučić.

Nyitókép: Beta