2024. április 14., vasárnap

Könyvcsomagot ajándékozott a Magyar Nemzeti Tanács

A nemzeti tanács szeretne hozzájárulni az igényes médiatartalmak megjelenéséhez

A cikkhez tartozó képgalériát ITT tekinthetik meg.

A helyesírási és nyelvészeti könyvekből összeállított csomagok kiosztásával formálisan is megkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a 2024 és 2029 közötti időszakra szóló Tájékoztatási és Médiafejlesztési Stratégiájának végrehajtása.

A nemzeti tanács székházában Szabadkán a tanács alapításában működő médiumok, valamint az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének vezetői összesen 167 ezer dinár értékű könyvcsomagot vettek át.

Az elmondottak értelmében a vajdasági magyar médiának egyebek mellett a nyelvművelés is feladata. Az MNT szeretne hozzájárulni az igényes szövegek megjelenéséhez, a nyomtatott és online sajtóban egyaránt, de az elektronikus médiában dolgozók nyelvi igényességét ugyancsak szorgalmazza.

Fotografija Edvarda Molnara

Molnár Edvárd felvétele

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az egybegyűlteket köszöntve abbéli reményének adott hangot, hogy a médiaházak és a tanács közötti együttműködés a továbbiakban is az eddigiekhez hasonlóan kiváló lesz. Hozzátette, ugyanakkor az MNT semmilyen formában nem befolyásolja a szerkesztéspolitikát.

Emlékeztetett, hogy a szakmaiság erősítése iránti igény már akkor megfogalmazódott, amikor a tájékoztatási stratégia megírását megelőzően az MNT küldöttsége több szerkesztőségbe is ellátogatott Vajdaság szerte.

Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatásért felelős tagja abbéli reményének adott hangot, hogy az eddigiekben részben háttérbe szorított tájékoztatásra ismét kiemeltebb figyelmet fordítanak. A folytatásban Kabók Erika beszámolt a tájékoztatási stratégia mentén esedékes jövőbeni, a következő hónapokban foganatosítandó intézkedésekről.

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztőjének szavai szerint munkatársaink gyakran használnak helyesírási, nyelvészeti és egyéb szakkönyveket, mindenekelőtt a lektorok és a szerkesztők. Feltett szándéka arra ösztönözni az újságírókat, hogy ők is kövessék az említettek példáját. Rendkívül örvendetes, hogy a Magyar Szó mind a négy szerkesztősége kapott könyvcsomagot, emelte ki Varjú Márta.

 

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele