2024. március 4., hétfő

Perifériából központ

A vasúti közlekedés gazdasági és egyéb hasznáról

A szabadkai Kortárs Galériában Szűcs Balázs, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója előadást tartott a település vasúti infrastruktúrájának történetéről, illetve annak a város fejlődésére gyakorolt hatásairól. A hétfői rendezvény elején Szalma Viktória, a Kortárs Galéria igazgatója, majd dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, köztársasági listavezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Dr. Pásztor Bálint a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a közelmúltban megvalósuló, és jelenleg is zajló vasútfelújításoknak köszönhetően Szabadka központi szerephez jut.

– Hogy Szabadka a valamikori Magyarország egyik legfejlettebb városa és egyik fontos központja volt, az annak köszönhető, hogy a 19. század hatvanas éveinek végén a vonat begördült Szabadkára. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol fejlődik a vasút, ott az egész vidék és város fejlődik, emelkednek az ingatlanárak, a lakosság mobilisabbá válik, a település pedig városiasabbá. Ez történt a 19. században, és ennek leszünk szemtanúi az elkövetkező hónapokban, években. Az országhatárhoz közeli települések nagyon gyakran lemaradnak, ugyanis nem fejlesztik őket olyan mértékben, mint a centrumban lévőket. Voltak olyan időszakai a történelemnek, amikor Szabadka és környéke peremvidékké vált, viszont az elmúlt években ennek az ellenkezője történik, most perifériából központi résszé nemesedik ez a vidék – mondta Pásztor Bálint.

Szabadkára 1869. szeptemberében érkezett meg az első vonat, ami rövid idő alatt komoly gazdasági fellendülést hozott a település számára. A vasút elsősorban az ipar és a kereskedelem szempontjából bírt jelentőséggel, ám a vasúti közlekedést irányító társaság nagy figyelmet fordított arra is, hogy a személyszállítás is fejlődjön. Éppen ezért mind olcsóbb jegyekkel és különféle kedvezményekkel igyekeztek népszerűbbé tenni a vasúton való utazást. Ennek eredményeképp Palics is mind népszerűbb úticél lett, és ugrásszerű fejlődésen esett át. Szűcs Balázs előadásában kitért a szabadkai vasútállomás történetére is. Annak jelenleg is zajló renoválása a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakembereinek felügyelete alatt történik, így az épület amennyire csak lehetséges várhatóan visszanyeri eredeti kinézetét. Az elmúlt időszakban a királyhalmi, horgosi és palicsi vasútállomás is megújult. Ezek történetét a mái napig nem kutatták ki teljesen, de a Községközi Műemlékvédelmi Intézet jelenleg is zajló projektjében arra vállalkozott, hogy ezt a feladatot elvégezze, és egy monográfia formájában közre is adja. Az előadás egyik szegmense a szabadkai vasútállomás mellett lévő víztorony történetét ölelte fel. Az épületet a második világháború alatt építették újjá, és az erdélyi népi építészet nyomait is magán hordozza.

 

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Az előadást követően Kern Imre, Szabadka Város alpolgármestere szólalt fel, aki elmondta, hogy a szabadkai vasútállomás felújítása jövőre befejeződik, és márciustól már egy részét használhatják a Zombor, Zenta vagy Szeged irányába közlekedők.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Nyitókép: A Szabadkai Kortárs Galéria terme teljesen megtelt, fotó: Molnár Edvárd