2024. május 15., szerda

A Cnesában folyamatos a fejlesztés

Első ízben járt Magyarkanizsán a nagykövet

Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete először tett látogatást Magyarkanizsán. Szerdán a kora reggeli órákban részt vett azon az ünnepélyes szerződés-aláíráson, amely a község energiahatékonysági innovációját hivatott szolgálni, ezt követően betekintést kaphatott a magyarkanizsai oktatási, művelődési és szórakoztatási élet egyik sarokkövének számító Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény munkájába. Megtekintette a Dobó Tihamér Képtárat, ahová Fejsztámer Róbert polgármester is elkísérte, és bővebb bepillantásra is volt alkalma. Az intézmény igazgatója, Sarnyai Károly tájékoztatta a helyben folyó munkáról, és természetesen szót ejtett a fejlesztésekről is, hisz az folyamatos a magyarkanizsai Cnesában. Lapunknak adott külön nyilatkozatában az igazgató elmondta, hogy a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően is nagyon sok fejlesztést sikerült megvalósítaniuk.
– A koncertzongoránk, amire már régóta áhítoztunk, magyarországi támogatásból kerülhetett Magyarkanizsára. Nagyon sokat használjuk mi is, és a magyarkanizsai zeneiskolások is. Most fejeződött be az a projekt, amely egy Erasmus+ program volt, az idősek okostelefon-használatát célozta meg. A szegedi szimfonikusok pedig csütörtök este lépnek nálunk színpadra – mindezek a dolgok az egész közösségünk érdekeit szolgálják, amiért hálásak vagyunk a Magyar Kormánynak – mondta Sarnyai Károly.
Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete, bejárván a környéket, a következőket nyilatkozta:
– Rokonként, mondhatom, testvéri érzelmekkel jöttem Magyarkanizsára, hisz én is egy másik Kanizsához tartoztam gyermekként, Nagykanizsához. Összeköt minket az a közelség napjainkban, ami itt van közöttünk, a közös gondolkodás, a nyelvünk, a kultúránk és az együvé tartozás ösztöne. Mi, magyarok és szerbek közösen dolgozunk azon, hogy minden akadályt felszámoljunk, ezért erőteljesen szorgalmazza Magyarország, hogy Szerbia minél előbb tagja legyen az Európai Uniónak, ahol megszűnnek az akadályok. A gazdasági előnyeit mindenki tudja, de azért is meg akarjuk szüntetni az akadályokat, hogy azok a lakosok, azok az emberek, akik itt élnek, itt is maradjanak. Ez a térség sikerre van ítélve, amiért azonban mindennap tenni kell. Azért jöttem ide, hogy erről beszélgessünk, indítsunk el egy következő időszakot, egy közös utat folytatva – fogalmazott a nagykövet.

Nyitókép: A Cnesa folyamatosan tartalmakat kínál (Gergely Árpád felvétele)