2023. szeptember 21., csütörtök

A 865,5 kg-os tápiószentmártoni óriás győzött

A hétvégén több tízezer látogatót vonzott a 38. Töknapok Nagykikindán

Csütörtökön Nagykikindán gyermekprogramokkal, ügyességi játékokkal kezdődött el a 38. Töknapok, mely a város legnagyobb, leghíresebb, leghosszabb és leglátogatottabb rendezvénye. A kellemes időjárás a hétvége során több tízezer érdeklődőt vonzott.

A Töknapok legfontosabb része a tökök megmérettetése súlyban és hosszban. Súlyban ismét megdőlt a tavalyi rekord (716 kg), a gigászi tök idén is a magyarországi Tápiószentmártonból érkezett és 865,5 kg-ot nyomott. Termesztője, Kókai Tibor, aki főállású méhész, szabadidejében pedig fóliasátrakban növénytermesztéssel és töktermesztéssel is foglalkozik. Napilapunknak elmondta, hogy eddig kétszer vett részt ezen a versenyen, mindegyik alkalommal pozitív élményekkel távozott, így nem volt kérdéses, hogy harmadszor is eljön.

– Az idei versenytök felneveléséhez száztíz napra volt szükségem. A termés éréséig napi hatszáz liter vizet, valamint kalciumot és káliumot adtam hozzá. Jövőre, habár nagyon nehéz feladat lesz, ismét a rekord megdöntése lesz a cél – mondta Kókai Tibor.

Fotó: vojvodinauzivo.rs

Az idei év leghosszabb tökgyümölcsét a csúrogi Dušan Jankov fitofarmakológus nevelte, aki régi visszatérőnek számít Nagykikindán. Egy 309 cm hosszú gyümölccsel nyert.

– Az eredmény további munkára és termesztésre ösztönöz. Eddig is, de ezentúl is mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a tudásomat még magasabb szintre emeljem, és mindezt jobb eredmények kísérjék – mondta a díjazott.

A díjazottak serlegeit idén Miloš Vučević védelmi miniszter és Nikola Lukač polgármester adta át.

– Ez egy családi ünnep is, mi pedig hiszünk a családokban, büszkék vagyunk gyermekeinkre, anyáinkra és apáinkra, testvéreinkre, nagyszüleinkre. Szeretjük Nagykikindát, a sík Bánátot, és szeretjük ezt az ünnepet is. Van, aki azt mondja, hogy ez csak „bánáti banán”, de én azt mondom, hogy ez csak Töknapok, és ha valakinek van jobb ötlete, akkor csinálja, de itt ez a legjobb. Rengeteg ismerős arcot látok itt egész Szerbiából és Vajdaságból is, akik azért vannak itt, hogy Nagykikinda rendezvényét és vendégszeretetét élvezzék. A város megérdemli, hogy újból felkerüljön országunk rendezvénytérképére – mondta Vučević miniszter.

Fotó: Novosti

– Már mindenki tudja, hogy Nagykikinda a Töknapok idején egyetlenegy nagy vendégszoba, ahol mi szívből szeretnénk mindenkit vendégül látni. Számunkra ez a megnyilvánulás azért fontos, mert ápolja az ezen a területen élő emberek kultúráját, szokásait és hagyományait – mondta a polgármester.

Pénteken délelőtt mintegy 60 résztvevővel megnyitották a kisvállalkozók 16. vásárát, délután pedig, több mint 450 óvodás részvételével, álarcos felvonulást és bált tartottak. Szombaton délelőtt megnyitották a Bánáti Früstük rendezvényt, melyen hagyományos bánáti ételeket lehet kóstolni és vásárolni, és amelyek a Töknapok apropóján leginkább tökből készülnek. Ínycsiklandó réteseket, tökkel töltött kifliket, béleseket, fánkokat, kuglófokat is kínáltak, de tepertőből, kolbászból, szalonnából és zsíros kenyérből sem volt hiány. Azok pedig, akik ezekkel a finomságokkal úgy érezték, hogy beteltek, leöblíthették tökből készült szörpökkel, almás-tökös ciderrel, tökös ízesítésű sörrel, vagy tökből készült pálinkával is. Idén is bemutatkoztak a régi mesterségek képviselő, amin vállalkozók mutathatták be kézműves termékeiket.

Minden estét koncerttel zártak, csütörtökön Stefan Milenković a zenekarával adott koncertet, pénteken a Yu grupa, valamint Nele Karajlić az Osiromašeni uranijum együttessel lépett fel, szombaton Milica Pavlović és Saša Matić szórakoztatta a közönséget, vasárnap este pedig a Banda Drvena lépett a színpadra.

Nyitókép: Novosti