2024. május 15., szerda

Szépen termett a paradicsom

A magyarkanizsai Holló Biokertészetben sokrétű a felhasználása

A magyarkanizsai Holló Lilla biokertészetében csak úgy roskadoznak a fóliasátrakban a paradicsomszárak a terméstől. Az ökörszívtől a koktélparadicsomig megannyiféle-fajta van, és a felhasználás sem csak a főzött lére korlátozódik. Ugyanígy van ez a paprikával is, amely égő bordó színével még élénkebbé teszi a látványt, miközben itt-ott megbújik egy-egy fűszernövény is. Gondos kezek aprólékos és fáradalmas munkájának eredménye az, míg a palántától az üveges termékig minden elkészül, hogy a tudatos vásárló vegyszermentes és finom zöldséget vihessen haza. Lilla családi segítséggel, de a munka java részét saját maga végezve gondozza kertészetét már évek óta, a környékbeliek nagy elégedettségére.
Mióta foglalkoztok biotermesztéssel?
– 2007 óta foglalkozunk biotermesztéssel, de hivatalosan 2018 óta, akkor szereztük meg a tanúsítványt. Először cserepes fűszernövények termesztésével kezdtük, majd bővült a paletta szabadföldi gyógy- és fűszernövény-termesztéssel, amit szárítottunk is. A későbbiekben tértünk át a zöldségtermesztésre is, valamint az idén egy kisebb gyümölcsössel is bővítettük a termelést.
Mi az, amit az év során megtermeltek a fóliákban?
– A fő kultúrák a különböző fajta paradicsomok, a paprika, az uborka, a téli szezonban pedig a salátafélék, a zöldhagyma, a spenót, a retek.
Most a paradicsomnak, illetve a paprikának van szezonja. Milyen az idei termés?
– Eddig azt mondhatom, hogy jó. Nagyon jó. A paradicsom szép hozamot mutat, folyamatosan terem. A paprikák is igen szépre sikerültek az idén. Jó évet tudhatunk magunk mögött.
Hogyan védekeztek a betegségek és a rovarok ellen?
– Először is, amire nagyon fontos odafigyelni, az a minőségi vetőmag, illetve a talaj jó kondícióban tartása, tehát a trágyázásra való odafigyelés, mert egy egészséges növényt kevésbé támadnak a kórokozók és a kártevők. Ha mindenképpen szükséges védekeznünk, akkor megvannak a biotermesztésben használható készítmények. Ezek lehetnek különféle növényi kivonatok, olajok, továbbá hasznos baktérium- és gombakultúrák. A kórokozók elleni védelemben a réz és a kén használatos, de korlátozott mennyiségben.
Idén hány fajta paradicsomotok van, és hogy megy az értékesítés?
– Hat-hét fajta van termelésben. Friss fogyasztásra is árulunk, illetve fel is dolgozzuk. Főleg paradicsomlevet gyártunk, továbbá tésztaszószokat, melyeknek paradicsom az alapja, míg egy kis részét aszaljuk.
Hogyan készül a bioparadicsomlé és a tésztaszósz?
– Csakis válogatott, egészséges bogyókból, amit lepréselünk, felfőzünk. Ezután kerülnek üvegekbe, majd száraz dunsztba. A tésztaszósznál az alap a paradicsom, a paprika, a hagyma és a fűszernövények. Ezt először sütjük, majd lepépesítjük, felfőzzük, így kerülnek üvegbe és szintén száraz dunsztba.
A paprikát idén lehet-e jól értékesíteni?
– Eddig, hála az égnek, sikerült sokat frissen is eladni, de savanyítunk is belőle, illetve ajvár is készül belőle.
Melyik a leginkább keresett fajta?
– Paprikából a sütni valót keresik a legtöbben. Nálunk elefántfül típus van, paradicsomból pedig az ökörszív és a kis koktélparadicsomok a legkeresettebbek.
A növények leszedése után milyen munkafolyamat következik?
– Először is a szárak eltávolítása, majd a trágyázás, utána kiültetjük a salátapalántákat, a zöldhagymát, illetve vetjük a retket és a spenótot.
Kik tartoznak a vásárlói körbe?
– Elsősorban direkt eladással foglalkozunk, javarészt magánszemélyek vásárolnak tőlünk, különböző megfontolásból. Van, aki csak azért, mert ez finom, míg mások az egészségtudatosság miatt, és minimális százalékban szállítunk éttermeknek is.
Kijelenthetjük, hogy a bio jobb?
– Akinek fontos az egészsége, annak mindenképp ajánlom! De ha nem ezért, akkor azért, mert finomabbak!
A Holló Biokertészetben milyen innovációk lesznek az elkövetkezendő időszakban?
– Telepítettünk tavasszal egy félholdas vegyes gyümölcsöst, úgyhogy különféle gyümölcslevekkel és lekvárokkal is szeretnénk bővíteni a kínálatunkat.

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele