2024. április 25., csütörtök

Lassul az Amazonas-medence esőerdeinek irtása

Jelentősen csökkent az Amazonas régióban végzett illegális erdőirtás azóta, hogy Luiz Inácio Lula da Silva hivatalba lépett Brazília elnökeként – közölte a brazíliai környezetvédelmi minisztérium szerdán.

A Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) hivatalos adatai szerint az erdőirtás mértéke a régióban 31 százalékkal csökkent az idén az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel szemben a Brazília dél-keleti részén fekvő Cerrado szavannán 35 százalékkal nőtt az erdőírtás az előző évi adatokhoz képest.

A brazil államfő január 1-jén kezdte meg harmadik elnöki ciklusát. Első két elnöki ciklusa idején – 2003 és 2010 között – nem kapott kiemelt hangsúlyt a környezetvédelem, de most ígéretet tett arra, hogy megerősíti a környezet- és klímavédelmet, valamint törődni fog az őslakosok jogaival is.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán látogatást tett az Amazonas térségében, és nemzetközi támogatásra szólította fel a világ országait az erdőirtás elleni küzdelemben.

Az Amazonas – a világ legnagyobb esőerdeje – 12 százalékát adja a Föld édesvízkészletének, és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közlése szerint itt található a világ összes fajának tíz százaléka.

National Geographic Society

National Geographic Society

Számítások szerint az eredeti Amazonas területének mintegy 20 százaléka már elpusztult. A tudósok attól tartanak, hogy a 25 százalékos veszteség olyan fordulópont lenne, amelynél az ökoszisztéma már nem tudna regenerálódni.

Az amazóniai esőerdőknek köszönhetően Brazília fontos szerepet tölt be a Föld éghajlati egyensúlyának fenntartásában, ezért az ottani erdőirtások megakadályozása hozzájárulhat a globális felmelegedés mérsékléséhez is – jelentette ki Lula a brasíliai elnöki palotában egy hétfői rendezvényen.

Brazília még az előző elnök, Jair Bolsonaro hivatali ideje alatt, 2021-ben csatlakozott ahhoz a nemzetközi megállapodáshoz, amelynek keretében vállalta, hogy 2030-ra felszámolja az illegális fakivágásokat az Amazonas-medencében. A januárban hivatalba lépett Lula pedig környezetvédelmi politikájának sarokkövévé tette az erdőpusztítás elleni küzdelmet.

Nyitókép: National Geographic Society