2024. március 29., péntek

Tupac csillaga

A hollywoodi hírességek sétánya tegnap Tupac Shakur amerikai rapper csillagával gazdagodott. Tupac, vagy 2Pac 1971. június 16-án született, és 1996. szeptember 13-án, mindössze 25 évesen hunyt el, lőfegyverből kapott lövések okozta sérüléseibe halt bele.

2Pac Lesane Parish Crooksként született, de anyja egy inka lázadóról Tupac Amaru Shakurra változtatta a nevét, hivatalosan tehát így hívták, ez nem csupán művésznév. Családjából többen a feketék jogaiért küzdő Fekete Párducok mozgalom aktivistái voltak, köztük az anyja is. Úgy tudni, börtönben ült a terhessége alatt, és nem sokkal azelőtt szabadult, hogy megszülte volna Tupacot. Nehéz körülmények közt éltek, ennek ellenére Tupac jó kedélyű fiatalemberré cseperedett, akit érdekelt a művészet, szerette Shakespeare-t és a nyolcvanas évek új hullámos előadóit. Művészetből akart megélni. Akik ismerték, azt mondták róla, hogy ígéretes tehetség volt, remek humorérzékkel megáldva. Tupac tehát szépen építgette a karrierjét, azután meg minden összeomlott. A leginkább erőszakos szövegű, úgynevezett gangsta rap akkortájt élte a fénykorát, ebben kezdett el Tupac kiteljesedni, de a hiphopból, a zenéből nem volt könnyű megélni Amerikában sem. Sok rappernek rendőrségi ügyei voltak, börtönbe jutottak drogterjesztésért, fegyverkereskedésért vagy prostitúciós üzletelésért. A baj Tupacot sem kerülte el, egy állítólagos erőszakolás miatt börtönbüntetésre ítélték, de még mielőtt lecsukták volna, valakik többször rálőttek.

(Fotó: britannica.com)

(Fotó: britannica.com)

Kegyetlenül hangzik, de ma már sajnos nem igazán számít sokkoló hírnek, ha egy rappert meglőnek vagy lelőnek. Erről pedig sokat tehetnek a kilencvenes évek történései. Míg mi a délszláv háborúval voltunk elfoglalva, Amerikában egy egészen másmilyen háború kezdett kialakulni és egyre inkább elfajulni. A nyugati és a keleti part rapperei mind nagyobb konfliktusba keveredtek egymással, és ez egyre több életet követelt. Nagyon leegyszerűsítve, a nyugati part a Los Angeles-i, a keleti a New York-i rappereket jelentette. A kiadók is egymásnak estek. A nyugati oldalt Suge Knight és a Death Row Records, a keletit pedig Puff Daddy és a Bad Boy kiadó képviselte. A két oldal összecsapása pedig a Tupac és The Notorious B.I.G. közötti ellentétben csúcsosodott ki. The Notorius B.I.G., illetve Biggie Smalls, eredeti nevén Christopher Wallace, a keleti oldalhoz tartozott, Tupac pedig a nyugatihoz, habár ő is New Yorkban született, a pályája mégis Kaliforniában virágzott fel. Tupacot emiatt árulónak is tartották. Tupac és Biggie Smalls eleinte barátok voltak, később azonban ellenfelekké váltak. Tupac szerint, Biggie Smalls részt vett az ellene elkövetett merényletben, és erről tanúskodik a Who Shot Ya című dala. Bosszúból Tupac az egyik dalában megírta, hogyan csábította el Biggie feleségét, vagy akkor már volt feleségét. Az összecsapás vége az lett, hogy Tupacra ismét rálőttek, és ebbe a támadásba már belehalt. Hat hónapra rá The Notorius B.I.G. ugyanígy végezte.

A nyomozás egyik ügyben sem hozott eredményt, vagy legalábbis senkit sem tartóztattak le. Összeesküvés-elméletekből pedig nincs hiány. Egyesek szerint minden szál Suge Knightoz vezet, mások rendőrségi beavatottságára gyanakodnak. Az is benne van a pakliban, hogy a két gyilkosságnak nincs is köze egymáshoz. És persze olyanok is akadnak, akik szerint mindketten jól vannak, csak megrendezték a halálukat, mert elegük lett az egészből. Elvégre Tupac egy ideig Makaveli néven is tevékenykedett, Machiavelli olasz gondolkodó után, akinek sajátos teóriája volt a megrendezett halálról. The Notorious B.I.G. második, egyben utolsó albumának a címe pedig Life After Death (Élet a halál után). Legtöbben persze abban hisznek, hogy mégiscsak életüket vesztették egy értelmetlen háborúban, amelyet a vak gyűlölet vezetett, haláluk pedig figyelmeztetés és bizonyíték arra, hogy a háborúnak csak vesztesei lehetnek.

Nyitókép: (Fotó: britannica.com)