2024. április 24., szerda

Tisztázni az energiaügyet!

Folytatódik a Szerbiai Villanygazdaság korszerűsítése – A miniszter szerint továbbra sem a magánosítás a cél

A közeljövőben megalakul a Szerbiai Villanygazdaság új felügyelőbizottsága, amelynek az alkalmazottak képviselői mellett elismert hazai és külföldi szakemberek lesznek a tagjai – nyilatkozta a Szerbiai RTV vendégeként Dubravka Đedović bányászati és energiaügyi miniszter. Ugyanakkor kiemelte: a cél, hogy professzionális vezetéssel regionális szinten is sikeres és fejlődőképes céget formáljanak a villanygazdaságból. Nem könnyű ugyanis tapasztalt és megbízható embereket biztosítani egy problémákkal küzdő vállalatba – tette hozzá.

– Sok gondunk van a szakszervezetekkel, amelyek saját érdekeikért harcolnak. A munkaügyi minisztérium segítségére is szükségünk lesz ahhoz, hogy megállapítást nyerjen a legitimitásuk. Személy szerint az egyszerű munkások érdekelnek, akiknek jobb munkafeltételeket kell biztosítani, és nagyobb fizetést lehet nyújtani, amennyiben a villanygazdaság sikeresebben üzletel – mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy sokan ellenzik a vállalat átalakítását: a cégvezetés és a szakszervezetek folyamatosan harcolnak a kinevezésekért és az előjogokért. Újra megerősítette, hogy az átalakítások nem jelentik azt, hogy a villanygazdaságot magánosítják.

Dubravka Đedović (Fotó: Beta)

Dubravka Đedović (Fotó: Beta)

– A jogi forma megváltoztatásával kizárólag a korszerűsítést kezdtük meg. A villanygazdaságnak új termelési kapacitásokat kell teremtenie, és biztosítani az alapot ahhoz, hogy az állam mintegy tíz milliárd eurót tudjon fektetni általa az energetikai ágazatba. Ehhez stabil és erős cégre van szükség. Ki kell tartanunk a terveink mellett, mert mindannyian egyetértünk abban, hogy változtatásokra van szükség az ágazatban – mutatott rá Đedović.

A miniszter a villanygazdaság jelenlegi üzletelésével kapcsolatban elmondta, hogy a kolubarai szénbányában 40 százalékkal visszaesett a termelés a múlt évhez viszonyítva, és egyes befektetések is késtek. Az eredményekre nem lehetünk büszkék, főként egy olyan évben, amelyben jelentősen jobbak a termelési feltételek és a villanyáram is drágább – mondta Đedović. Hozzátette: az állam felismerte a problémát, és jelentős eszközöket különített el a szén behozatalára annak érdekében, hogy a hőerőműveink zavartalanul működhessenek.

Ugyanakkor kifejezte elégedetlenségét amiatt, hogy a felügyelőbizottság ülésein elhangzottak elferdítve szivárogtak ki a nyilvánosság felé. Itt ugyanis csak áttárgyalták azt a magyarországi javaslatot, amely szerint az MVM Energetika Zrt. közös vállalatot létesítene a Szerbiai Villanygazdasággal. A 11 vízerőmű átcsoportosítására vonatkozó ajánlatot végül visszautasította a felügyelőbizottság – mondta a miniszter.

– Nem tetszik az, hogy egyesek rosszindulatúan összezavarják a közvéleményt és pánikot keltenek. Sajnálom, hogy a vállalatvezetés egyes tagjai félremagyarázták a munkásoknak a történteket. Magyarország ugyanis valóban stratégiai partnerünk energiaügyi szempontból is, továbbra is szeretnénk elmélyíteni a kapcsolatainkat, de az ilyen kérdésekben a szerb állam dönt, de még nem hozott határozatot – hangsúlyozta Đedović.
A miniszter nyomatékosan megkérte a sajtót, hogy a Kolubara B hőerőmű kiépítésével kapcsolatban se tájékoztassák félre a közvéleményt. A befektetésre vonatkozó határozat ugyanis még nem született meg: az energetikai beruházásokról szóló tervezetet a következő két hétben tárgyalja át a szerb államvezetés – mondta a miniszter.

Nyitókép: Dubravka Đedović (Fotó: Beta)