2024. április 25., csütörtök

A kapcsolatok építéséért

A vajdasági, erdélyi és magyarországi pedagógus-szervezetek képviselői bemutatták a Erasmus+ projektjüket Brüsszelben

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a magyarországi Innovatív Pedagógiai Műhely képviselői nemrégiben Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe látogattak, hogy bemutassák az OktOpusz elnevezésű Erasmus+ projektjüket. A szakmai testület megalakulásának fő célkitűzése a kisebbségi magyar nyelvű oktatás és a szakértői kompetencia fejlesztése, az anyanyelvi oktatás versenyképessége és az identitásunk megőrzése. A programról, a brüsszeli utazásról és a jövőbeli célokról De Negri Ibolyát, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökét kérdeztük.
– Winkler Gyula európai parlamenti képviselő meghívására látogattunk el Brüsszelbe. Az Európai Parlamentben egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül mutattuk be a programunkat, amelyen részt vett Deli Andor, európai parlamenti képviselő és Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője is. A beszámolónkat érdeklődve hallgatták a képviselők, majd felszólalásaikban elismerésüknek és támogatásuknak adtak hangot. A projektunk címe a Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázis kialakítása és működtetése a határon túli magyar oktatás fejlődése érdekében. Ennek hozadéka pedig egy Kárpát-medencei magyar oktatási tér kialakítása. Ez egy adatbázis keretén belül valósul meg, de a kétéves együttműködés folytán személyes ismerkedésre és tapasztalatcserére is sor kerül a közel 100 közreműködő pedagógus között. A tudásmegosztást a csapatban lévő munka, az egyén fejlődését pedig a motiváltság hozza meg, így a résztvevők már másfél éve nagyon jól érzik magukat ebben a programban, és rendkívül aktívak. A szakértői bázis az egy olyan platform, amely kapcsolatépítésről is szól, mert ha a pedagógus valamilyen tevékenységet folytat, például továbbképzést tart, tankönyvet ír, tananyagot fejleszt, intézményt vezet, tanácsot ad, mentorál, akkor lehetősége lesz a konzultációra a kollégái közt Kárpát-medencei szinten, hiszen a platform erre ad lehetőséget – magyarázta De Negri Ibolya, majd hozzátette, hogy a háromnapos brüsszeli út alkalmat adott arra, hogy a nyolc tagból álló küldöttség megismerje a parlament működését is.
– Meglátogattuk a parlamentáriumot is, és nagyon sok közös élményben volt részünk. Mindegyik fél fontosnak tartja, hogy a program folytatódjon, hogy kiterjedjen más régiókra is, és hogy valóban a jövőben egy Kárpát-medencei szakértői, oktató-nevelő adatbázis alakuljon ki – hallottuk az ÉPME elnökétől.

Nyitókép: Egy képen az erdélyi, vajdasági és magyarországi pedagógus-szervezetek képviselői az európai parlamenti képviselőkkel (Fotó: Deli Andor európai parlamenti képviselő Facebook-oldala)