2024. április 26., péntek

Nem mindenki támogatja a hosszabb szünidőt

A tanév befejezésével kapcsolatos döntés felülvizsgálatára kérik a kormányt

Vegyes érzelmekkel fogadták a tanügyben dolgozók a hírt, hogy a kormány döntésének értelmében június 6-áig befejeződik a tanév. A legtöbben azt nehezményezik, hogy az említett határozatról a sajtóból tájékozódtak.

AnaDimitrijević, a Belgrádi Gimnáziumok Fórumának képviselője óra közben értesült a hírről, a diákoktól.

– A diákok megkérdezték, igaz-e, hogy korábban befejeződik a tanév. Először kioktattam őket, hogy 16 évesen már lehetnének annyira érettek, hogy felismerjék az álhíreket. Mint kiderült, a hír hiteles volt. Később tudtam meg, hogy iskolánk igazgatónőjét sem tájékoztatták. Méltatlan, hogy egy ilyen döntésről a médiából értesüljünk. Az oktatásban dolgozókat és a diákokat a sajtóhírek megjelentetését megelőzően kellett volna tájékoztatni. Nem elsősorban az osztályzatok miatt problematikus a helyzet, hiszen a diákok java részének az esetében egyértelmű a végső osztályzat, ám olyanok is vannak, akik elégedetlenek. Ami a tananyagot illeti, vannak olyan leckék, amelyeket a következő tanévre való felkészülés céljából ismételten át kellett volna venni. Valóban csupán két hétről van szó, ugyanakkor ez kulcsfontosságú két hét – fejtette ki Dimitrijević az N1 tv-nek.

Később a Belgrádi Gimnáziumok Fóruma közleményben szólította fel a kormányt és az oktatási minisztériumot, hogy még egyszer vizsgálja felül a döntést.

MINT SCHRÖDINGER MACSKÁJA

Minden jel arra utal, hogy az oktatásban a döntéshozatal nem stratégiai tervdokumentációra támaszkodik, jegyezte meg NikolaĆurčin, a Szerbiai Tanügyesek Független Szakszervezetének képviselője. Az iskolai lövöldözést követően a közvélemény egyértelműsítette, hogy valamit tenni kell, a tanév korábbi befejezése pedig a cselekvés látszatát keltheti, emelte ki. Hozzátette, nem hiszi, hogy jól átgondolt döntésről van szó. Mivel június 20-áig megengedettek a nem oktató-nevelő iskolai tevékenységek, valamint az osztályzatok javítása, az osztályzatok június 6-áig történő lezárása olyan, mint Schrödinger macskája, hangsúlyozta Ćurčin.

– Sokkal célravezetőbb lett volna az iskolai lövöldözést követően néhány napig szüneteltetni az oktatást. Mi, tanárok, valójában ezt tettük, nem engedtük meg, hogy az egyperces néma csendet követően minden úgy menjen tovább, mint egyébként. Éreztük, hogy a diákoknak nem erre van szükségük. Most viszont kontraproduktív a tanév befejezése – fogalmazott Ćurčin.

BRNABIĆOT LEMONDÁSRA SZÓLÍTOTTÁK FEL

A Demokrata Párt ugyancsak megfontolatlannak minősítette a tanév korábbi befejezését. A párt szerint a kormány nem kérte ki az iskolapszichológusok, a pedagógusok és a tanárok véleményét, ezért lemondásra szólította fel Ana Brnabić miniszterelnököt.

– Ha nem kérte ki a hozzáértők véleményét, akkor vajon milyen szempontok alapján döntött a kormány? Az indoklásban szereplő okok akkor lennének, azaz lettek volna hitelesek, ha már május 3-án úgy határoztak volna, hogy az iskolai lövöldözés okán befejezettnek nyilvánítják a tanévet. Most politikai okok motiválták a kormányt. A végrehajtó hatalom menekül a felelősség elől. A hatalomgyakorlók álláspontja feltehetőleg az, hogy ha nincsen tanítás, akkor nincsen erőszak sem. Nemcsak menekülnek a felelősség elől, hanem azt a diákokra és a tanárokra hárítják. A diákok az oktatás történelmében először dönthetnek arról, hogy június 20-áig iskolába járnak-e, vagy sem – olvasható a DP közleményében.

DraganĐilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke az N1 tv szerint ekképpen fogadta a tanév befejezésével kapcsolatos hírt: „Szerbiában egyszerűbb megszüntetni az iskolát, mint a Zadruga valóságshow-t.”

Nyitókép: Ótos András illusztrációja