2024. március 29., péntek

Továbbra is feszült a helyzet Koszovóban – VIDEÓ

A koszovói különleges rendőrség egységei terepjárókkal érkeztek pénteken Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok és Zvečan települések önkormányzatainak épületeihez, hogy átvegyék azok felett az ellenőrzést a nemrégiben megtartott koszovói helyhatósági választások eredményei szerint. Mint ismeretes, a választásokat a szerbség bojkottálta, csak három és fél százalékuk vonult az urnához.

A szirénák valamivel 12 óra után szólaltak meg, az említett községek ideiglenes hatóságainál dolgozó szerbek a községi épületek bejáratnál gyűltek össze, hogy megakadályozzák a polgármesterek bejutását.

Zvečan településén a polgárok összetűztek a koszovói rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be és lövések is hallatszódtak. A Szerbiai RTV riportere arról számolt be délután, hogy Leposavić településen elbarikádozták az utat is.

A Kosovska Mitrovica-i kórház illetékesei szerint a nap folyamán több tíz szebesültet részesítettek egészségügyi ellátásban. Danica Radomirović, a Kosovska Mitrovica-i Klinikai Központ igazgatóhelyettese elmondta, hogy a sérültek közül senkit sem tartottak bent a kórházban.

A koszovói rendőrség behatolt az önkormányzati épületekbe, miután könnygázzal oszlatta fel a tiltakozókat a helyszíneken, majd kifüggesztette a koszovói zászlókat.

Helyszíni beszámolók szerint hasonló forgatókönyv várható Kosovska Mitrovicán is, habár itt komolyabb ellenállás várható a szerbek nagyszáma miatt.

Lezárták a jarinjei határátkelőhelyet és nem engedik át a visszatérő koszovói szerbeket. Egyes értesülések szerint a Rosu egységei a környező erődkben is állást foglaltak, hogy megakadályozzák az illegális határátlépést.

Jeff Hovenier egyesült államokbeli pristinai nagykövet a koszovói akció azonnali leállítását követelte, és elítélte az erőszakos cselekményeket.

Nyitókép: Beta/AP