2024. április 20., szombat

Kárpát-medencei helyesírási verseny

Vajdaságot hét tanuló képviselte a budapesti döntőn

A XXVI. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási Verseny döntőjét május 20-án tartották meg Budapesten a Magyar Nyelvtudományi Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának szervezésében. A budapesti versenyen az anyaország és a határon túli magyarlakta területek felső tagozatos tanulói vettek részt. Az anyanyelv célja az anyanyelv értékeinek megőrzése, az anyanyelv iránti szeretet erősítése, a tehetséggondozás, a helyesírási készség fejlesztése és a helyesírási ismeretek bővítése. A megmérettetésen a felkészítő tanároknak szakmai előadásokat is szerveztek. A verseny első fordulójába több mint 10.000 fiatal nevezett be.

Vajdaságot 7 általános iskolás tanuló képviselte ezen a megmérettetésen, a diákok két forduló után szereztek jogot a budapesti döntőben való részvételre. A zsűri tagjai neves magyarországi egyetemi tanárok és nyelvészek voltak. A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny vajdasági tartományi válogató fordulóját Kormányos Katona Gyöngyi Simonyi Zsigmond-érmes pedagógus segítette a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola és a Magyar Nemzeti Tanács háttértámogatásával.

A vajdasági kisdiákok közül a versenyen jelen volt: Faragó Luca (Oromhegyes, Arany János Általános Iskola, felkészítő: Vas Sarolta), Gombár Réka (Temerin, Kókai Imre Általános Iskola, felkészítő: Nemes Ildikó), Posztós Amanda és Bővíz Zsóka (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola, felkészítő: Bilicki Renáta), Gyantár Anna (Topolya, Csáki Lajos Általános Iskola, felkészítő: Nagy Majlát Ágota), Remete Réka (Zenta, Petőfi Sándor Általános Iskola, felkészítő: P. Surányi Emese) és Dékány Dávid (Szabadka, Széchenyi István Általános Iskola, felkészítő: Kószó Vlahovity Annamária).

A Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási versenyen arany oklevéllel tüntették ki Bilicki Renátát, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola tanárát és Nagy Majlát Ágotát, a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanárát az elmúlt időszakban felmutatott eredményes felkészítő munkájukért. Minden diák és felkészítő tanár könyvjutalomban és oklevélben részesült.

Nyitókép: A vajdasági csapat Budapesten