2024. április 26., péntek

Kettős jubileum, ünnepi torta – füttykoncert és útzárlat

Megnyitotta kapuit a 90. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás

Fokozott rendőri jelenlét, biztonsági intézkedések és – erőteljes füttykoncert mellett kezdődött meg szombaton délelőtt a tartományi székvárosban a térség legnagyobb agrárrendezvénye.

A vásár épülete előtt már ötödik napja tiltkozó gazdák hajnalok hajnalán felsorakoztatták az úttest mindkét oldalán traktoraikat, a megnyitó előtt azonban nem történt semmilyen rendbontás. A 11 órára beharangozott megnyitó ugyan negyed órát késett, de még mielőtt megkezdődtek volna az ünnepi beszédek, a tiltakozók erőteljes füttykoncertet szerveztek közvetlenül a Master Központ bejáratánál. A gazdák jól birták szusszal, mert az „ünnepi koncert” csaknem háromnegyed órán át tartott – így próbálták nyomatékosítani követeléseik teljesítését. A zaj behallatszott az aulába is, ennek ellenére a megnyitó annak rendje és módja szerint lezajlott. Délután 1 órakor azonban a tiltakozók új lépésre szánták el magukat: lezárták a Hajduk Veljko utcát közvetlenül a vásár főbejárata előtt.

A szószékhez elsőként Slobodan Cvetković, a vásár vezérigazgatója lépett, akit látszólag zavarba hozott a gazdák zajos, ünneprontó viselkedése:

– Sajnálatos, hogy ilyen feltételek mellett kezdődik a kiállítás, amelyet épp azok számára szerveztük meg, akik most kinn vannak az utcán. Arra törekedtünk, hogy a kettős jubileumunknak megfelelően felejtehtetlen élményt jeléntsen mindazok számára, akik meglátogatják, mondta az igazgató.

A gazdák tiltakoztak a vásár épülete előtt (Fotó: Beta)

A gazdák tiltakoztak a vásár épülete előtt (Fotó: Beta)

És valóban, a szervezők kitettek magukért: a 100. születésnapját ünneplő Újvidéki Vásárnak legrangosabb rendzevénye – a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás minden eddigit felülmúl. Az idén 1100 kiállító mutatkozik be 26 országból. Még ünnepi torta is készült, igaz csak az kaphatott belőle, aki jótékonysági célra adományozott pénzt. Hogy az akció nem indult be tömegesen, azt látni lehetett abból is, hogy közvetlenül a megnyitó után nem nagyon tolakodtak az emberek a torta körül.

Felszólalt Milan Djurić, újvidék polgármestere is, elmondta: Újvidék együtt fejlődott a vásárral, az idén 70 millió dinárral támogatja a város területén gazdálkodó termelőket.

A megnyitón jelen volt Francesco Lollobrigida Olaszország (a kiállítás partenerországa) mezőgazdasági minisztere, aki méltatta a két ország köszötti kapocsolatok elmélyítésést, majd pedig Jelena Tanasković, szerbiai mezőgzadasági miniszterasszony beszélt:

– A mezőgazdaság a köztársasági kormány három legfontosabb prioritásának az egyike. Éppen ezért a felmerülő problámákat épító jellegű megbeszéléseken próbáljuk megoldani. Számomra nagy megtisztelés, hogy itt lehetek ezen a jubileumi rendezvényen. Köszönetet, mondok minden szerbiai gazdának, aki a jelenkori globális szinten jelentkező nehézségek közepette dolgozik, harcol és kitartnak minden nyomás ellenére. Szertném tudatosítani a termelőkben, hogy országuk, a kormány, és Vučić elnök – mindig mellettük van.

A kiállítás minden nap 9 órától 19 óráig látogatható, kivéve pénteket, amikor 9 órától 17 óráig tart nyitva. A belépőjegy ára 700 dinár, csoportos belépés esetén pedig 500 dinár személyenként. A nyugdíjasok 350 dinárért tekinthetik meg a kiállítást. Szerdán tartják a családi napot, így aznap a szülők a 14 évesnél fiatalabb gyermekeikkel egy belépőjeggyel látogathatják a rendezvényt. A kiállítás ideje alatt a Parking Servis Közvállalat 1400 parkolóhelyet biztosított a látogatóknak, igénybevételük 8 és 20 óra között 250 dinár egy napra.

Nyitókép: Megnyílt a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás (Fotó: Beta)