2024. április 19., péntek

Ismét utcán a traktorok

Tegnap még csak figyelmeztettek, ma bekeményítenek

A mezőgazdaságban felgyülemlett visszásságok miatt a földművesek és az állattenyésztők tegnap délelőtt traktoraikkal a városok felé indultak, hogy felvonulásukkal felhívják a figyelmet az ágazat súlyos helyzetére, és rábírják a kormányt követeléseik teljesítésére.

Az elégedetlen gazdák a tartományi székvárosban az Újvidéki Vásár épülete előtt gyülekeztek, épp azon a helyen, ahol napokon belül megkezdődik Európa egyik legnagyobb agrárrendezvénye, a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár. Ha nem oldódik meg a helyzetük, vagy más okokból kényszerülnek majd elhagyni a helyszínt, a rendezvényre így is, úgy is rossz fényt vetít ottlétük.

Szabadkán, a lóversenypálya elől indulva mintegy harminc traktor vonult fel az utcákon, hogy tulajdonosaik a városháza előtt fejezzék ki elégedetlenségüket.

Nagybecskereken, a Karađorđe parkban és Aradinál (Aradacnál) tegnap 11 óra tájban kezdtek gyülekezni a bánáti gazdák, majd egyesületük nevében Slavko Vukov jelentette be, hogy tiltakozó felvonulásra indulnak a traktorokkal. Mint mondta, ezúttal senki számára nem volt kétséges, hogy így kell kiharcolni az igazukat; 13 óra tájban Aradinál, a nagybecskerek–újvidéki úton megkezdődött az egyórás útzárlat.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Đoka Ćurčić, a Mezőgazdasági Termelők Fennmaradásáért Kezdeményezés képviselője kijelentette, a gyülekezési helyeken maradnak mindaddig, amíg szükség lesz rá, tehát éjszaka is, időközben pedig döntenek a további lépésekről, például az egyes utak eltorlaszolásáról.

A Braničevói körzet Stig agráregyesületbe tömörült termelői mintegy 200 traktorral tegnap délelőtt tizenegy óra tájban kiértek a Belgrád felé vezető főútra, azaz a Požarevacot az E75-ös autópályával összekötő útra, ahol mindkét oldalon egy-egy szélső sávot elfoglalva leparkolták járműveiket. Nedeljko Savić, a Stig elnöke az N1 televíziónak elmondta, Braničevo, Požarevac, Veliko Gradište, Malo Crniće és Petrovac na Mlavi települések gazdái vonultak ki. Számukra a tej és az idei búza felvásárlási ára a legégetőbb kérdés, és úgy döntöttek, hogy addig nem hagynak fel a tiltakozással, amíg a kormány eleget nem tesz követeléseiknek. Savić azt mondta, a tegnapi, első napon még nem akarták megbénítani a forgalmat, de a második napon radikálisabban lépnek fel, mert ebben a helyzetben az agrárgazdaságok túlélése forog kockán. Hétfőn késő este Belgrádból, „az elnökségből” hívták őket, hogy álljanak el a keddi megmozdulástól, és menjenek tárgyalni a fővárosba, de ők akkor azt válaszolták, hogy már késő.

Mačvában, Bogatić központjában több mint 30 traktorral vonultak fel a Naše mleko nevű tejtermelői társulás tagjai, akik amiatt tiltakoznak, hogy 20-30 dinárral csökkent a tej felvásárlási ára, de sok termelőtől már nem is veszik át a tejet. Körükben teljes a bizonytalanság. Az egyesület elnöke, Slobodan Brkić tegnap azt mondta, a gyárak az eddig átvett tej kifizetésével is késnek. Hét mačvai és környékbeli gazdaszervezet a közös fellépésben állapodott meg, ezt aláírásukkal is megerősítették, és eltökélt szándékuk a kitartás. „Maradunk az utcán a megoldásig” – nyomatékosította Brkić. A Čačakhoz tartozó Mrčajevci település gazdái tegnap délelőtt Kraljevóba indultak, de a város bejáratánál a rendőrség megállította a mintegy 50 traktorból álló sort.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Emlékeztetőül: Május elején a Stig egyesület volt a házigazdája annak a požarevaci gazdatalálkozónak, melyen több egyesület közösen nyolc pontban fogalmazta meg követeléseit, ezek pedig: 78 dináros tejár (+áfa), hektáronként 300 eurós támogatás, 20 dináros tejpérmium, a termények irányadó árának meghatározása a párizsi és a budapesti terménytőzsdék áraihoz igazítva, behozatali illeték, azaz védővám bevezetése minden tejtermékre az összes EU- és CEFTA-tagállamra vonatkozóan, kedvezményes árú gázolaj a megművelhető területekre, mégpedig hektáronként 100 liter a szántóföldi növényekre és 300 liter a zöldségfélékre és a gyümölcsre, továbbá 40.000 dináros támogatás a tejelő tehenek után, valamint a vízlecsapolási illeték eltörlése, ill. ennek a tehernek a helyi önkormányzatokra való áthárítása.

Milan Prostran ismert agrárközgazdász a gazdatüntetések kapcsán azt nyilatkozta, hogy rendszer szintű megoldásokra van szükség, a rövid távú intézkedések, kormányrendeletek gyakorlata, a minduntalan változó agrárpolitika nem képes jó mederbe terelni a szerbiai mezőgazdaságot. Törvényben pontosan meg kell határozni, hogyan és milyen arányban fogják támogatni a mezőgazdasági termelés költségeit. A szakember a horvát kormány példáját említette, amely 53 eurócentben határozta meg a tej felvásárlási árát, és mindenkinek ehhez kell tartania magát. Szerinte nálunk is az lenne a megoldás, hogy a kormány tegyen kötelezővé a felvásárlóknak egy bizonyos, pl. 60 eurócentes tejárat, valamint határozzon meg 5 és 10 százalék közötti kereskedelmi árrést. Dönteni kellene arról is, hogy a felhalmozódott nagy mennyiségű tejből készítsenek tejport, amit az állami árutartalékokban raktároznának el. Szerinte a gazdáknak elegendő, kedvezményes árú üzemanyagot kell biztosítani, a hektáronkénti 300 eurós támogatás azonban most nem reális követelés. Prostran megemlítette azt is, hogy 1990-ben még 900 ezer fejőstehén volt az országban, mára viszont számuk 200 ezer körülire csökkent.