2024. április 25., csütörtök

A humánusság jegyében

Önkéntes véradási akció, ételadományok, babacsomagok a Vöröskereszt hete alkalmából Topolyán

Ebben a hónapban két véradási akciót szerveznek az önkénteseknek Topolya községben. Bácskossuthfalva mellett Cserepesre (Sokolacra) érkezik kedden 8 órára a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályának csapata, akiknek a munkafeltételeit hagyományosan a Vöröskereszt topolyai községi szervezetének önkéntesei szervezik meg. Budimir Marić, a szervezet titkára elmondta, hogy a véradási akciót megelőző napon, május 8-án jegyzik a Szerbiai Vöröskereszt koordinálásával a Nemzetközi Vöröskereszt napját. Ezzel kezdetét veszi az e köré szervezett egész heti programsorozat, humánus megmozdulásokkal, elsősegélyversennyel, Mindazt, amit teszünk, szívvel tesszük címmel.

– A Vöröskereszt hete alkalmából immár hagyományosan nagyobb figyelmet szentelünk a Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetén, illetve a községünkön kívül valamelyik kórházban világra jött topolyai, környékbeli babáknak és az anyukáknak. Ilyenkor hagyományosan egy héten át igyekszünk tartalmas ajándékcsomaggal kedveskedni számukra a Vajdasági Vöröskereszt támogatásával. Amennyiben idén május 15-éig kevesebb gyermek születik a tervezettnél, és az akcióra szánt keretet nem használjuk ki, akkor a fennmaradót átütemezzük a községnapi ünnepségsorozat idejére, szeptember közepére – tudtuk meg a titkártól, aki háláját fejezte ki a Vajdasági Élelmiszerbanknak a Topolyára eljuttatott élelmiszer-adományokért.

– Paradicsomlé-adományhoz jutottunk hozzá a Vajdasági Élelmiszerbank közreműködésével, amit a község leginkább rászoruló családjai kaptak meg. Az adományozótól kapott adagok átvételekor gondoltunk a kishegyesi és a szabadkai társszervezetünkre is, illetve az ottani rászorulókra, tehát juttattunk a részükre is. Az Imlek termékcsaládjából származó tartóstej-adományból, amit ennek az akciónak a keretében kaptunk, és osztottunk szét a községben, ugyancsak juttattunk bizonyos mennyiséget Szabadkára. A fennmaradó adagot, 300 litert a szolidaritás napja alkalmából a közelmúltban adtuk át a Bambi Iskoláskor Előtti Intézménynek, hozzájárulva ezzel a gyermekek minőségi étkeztetéséhez. Ezekről az adományokról azt kell tudni, hogy még több hónapos a szavatossági idejük, és fogyaszthatók, felhasználhatók az idei tanév végéig. A jövő heti ünnepi programsorozat keretében tisztálkodási és ételadományainkkal igyekszünk figyelmet szentelni a Bethesda Szeretetszolgálat védenceinek és a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet klienseinek is – nyilatkozta Budimir Marić, aki hozzátette, hogy a Vöröskereszt hete alkalmából szervezett programsorozatot a községi elsősegélyversennyel zárják május 12-én, pénteken. A megmérettetés továbbjutói részt vehetnek a hónap utolsó szombatján megszervezendő tartományi szintű versenyen.

Nyitókép: Budimir Marić tartóstej-adományt ad át Fényszárosi Fekete Tímeának, a Bambi igazgatónőjének (Fotó: ICTK)