2024. április 29., hétfő

Ökrész Rozália: Megfelelően szabályozni a közvagyon elszámolását érintő területeket!

A köztársasági képviselőház mai ülésén Ökrész Rozália, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője kérdést intézett a pénzügyminisztérium illetékeseihez.
Mint mondta, a költségvetési eszközök felhasználói körében gyakran kérdésként vetődik fel, hogy a könyveléseikben az ingatlanjaik és más vagyontárgyaik értékét a beszerzési áruk alapján tüntessék fel, figyelembe véve az amortizációt is, vagy azok becsült reális értékét vegyék-e figyelembe.
Ökrész Rozália rámutatott, a helyi önkormányzatok vagyona esetében is felmerül ez a probléma. Példaként Temerint említette, ahol az Állami Számvevőszék (DRI) a község vagyonának a nyilvántartásában is szabálytalanságokat fedezett fel, és ezek kijavítására tett javaslatot. Az erre vonatkozó határidő június végén jár le.

A vonatkozó szabályozás értelmében a közvagyon egyes részeit a közvállalatok és a helyi önkormányzatok pénzügyi kimutatásaiban is jegyzik. A közvállalatok a vagyonuk értékét a reális kereskedelmi árukon számíthatják, míg az önkormányzatok esetében az értékbecslés a beszerzési ár alapján történik az értékcsökkenés figyelembe vételével. Emiatt az összesített adatok nem mutatják a reális helyzetet.

A képviselő azt a kérdést tette fel az illetékeseknek, hogy dolgoznak-e azon, hogy jogszabályi változtatások által, vagy másmilyen módon, megfelelően szabályozzák a közvagyon egyforma elszámolását érintő területet.

Nyitókép: képernyőfelvétel

Nyitókép: Képernyőfelvétel