2024. április 25., csütörtök

Ferguson és Wenger a Hírességek Csarnokában

Sir Alex Ferguson és Arséne Wenger személyében az első edzők is bekerültek a Hírességek Csarnokába az angol labdarúgó Premier League-ben. Ferguson a sorozat történetének legeredményesebb trénere, 2013-as nyugdíjba vonulása előtt 13 bajnoki címet nyert a Manchester Uniteddel. Wenger 1996 és 2018 között három alkalommal végzett az első helyen az Arsenal menedzsereként, a 2003/04-es szezonban veretlenül diadalmaskodott csapatával. A skót és a francia szakember hosszú évekig nagy riválisa volt egymásnak az oldalvonal mellett.

„Nagy megtiszteltetés, amikor ilyen elismerésben részesülsz, de ez nem csak rólam szól. Ez elismerése a Manchester Unitednek is, és annak a kapocsnak, amely közöttünk volt hosszú éveken át. Ezért a klubra, az alkalmazottakra és a játékosaimra is büszke vagyok” – nyilatkozta Ferguson.

A Hall of Fame azokat a személyeket ismeri el és ünnepli, akik kiemelkedően sikeresek voltak a PL 1992-es létrehozása óta, és nagy hatással voltak rá. A 81 éves Ferguson abszolút rekordere a Premier League-nek, 810 mérkőzésen aratott 528 győzelemmel és 1752 ponttal. Tizenegy alkalommal volt az év edzője.

Wenger csúcstartó a meccsek számát tekintve, 828 mérkőzésén 476 győzelmet aratott és 199-szer játszott döntetlent az Ágyúsokkal. A 73 éves szakember lett 1998-ban, 2002-ben és 2004-ben a szezon legjobb trénere. „Hogy Sir Alex-szel osztozhatok ezen az elismerésen, az nagy megtiszteltetés. Olyanok vagyunk, mint két bokszoló, akik őrülten küzdenek egymással, de mégis együtt teszik meg az utat. Ami marad, az a tisztelet. Azt szeretném, ha az emberek úgy emlékeznének rám, mint aki imádta az Arsenalt, tisztelte a klub értékeit és akkor távozott, amikor megvolt a növekedés, a még nagyobbá fejlődés lehetősége” – mondta Wenger.

A két legendás edző korábbi játékosai közül már nyolcan – David Beckham, Eric Cantona, Roy Keane, Wayne Rooney, Peter Schmeichel, Paul Scholes, illetve Thierry Henry és Patrick Vieira – tagjai a Hírességek Csarnokának a Premier League-ben.

Sok csatát vívott egymással a két legendás edző, mára már jó barátok

Sok csatát vívott egymással a két legendás edző, mára már jó barátok

Megszólalt a Fehérvár új edzője

Bartosz Grzelak váltotta a Fehérvár vezetőedzői posztján Huszti Szabolcsot, s az új tréner szerint csapatának a Honvéd elleni győzelem után is a bennmaradásra kell koncentrálnia. „A célkitűzés a bennmaradáson kívül, hogy felépítsünk egy csapatot” – fogalmazott a 44 éves edző, aki március 15-én szerződött a székesfehérvári együtteshez. Elmondta, egyelőre nincs olyan tervük, hogy svéd játékost igazoljon a klub, mivel a kiesés elkerülésére koncentrálnak. „Volt néhány megkeresésem skandináv országokból és Lengyelországból. Amikor megkeresett a Videoton, úgy éreztem, erre a projektre vágytam, hogy a csapatot visszavezessem arra a helyre, ahová tartozik”. A sérült Fiola Attiláról elmondta, hogy alapember, így nehéz lesz pótolni, Loic Nego „száműzetése” a keretből pedig csak arra a hétvégére vonatkozott, eltiltása után a válogatottban is bizonyította profi hozzáállását. A hátralévő mérkőzésekről úgy nyilatkozott, a Ferencváros elleni találkozót kivéve mindegyik hatpontos meccsel ér fel. A lengyel szeretné, ha csapata több játékossal támadna, hogy hatékonyabb legyen. „Azt gondolom, rövid távon kell gondolkodnunk, különben elveszíthetjük a fókuszt, meccsről meccsre kell haladnunk” – jelentette ki Grzelak.

U20-as világbajnokság: Argentína is beugrana

Argentína is pályázik az eredetileg május 20-án rajtoló U20-as világbajnokságra, melynek rendezési jogától szerdán megfosztotta Indonéziát a FIFA. Gianni Infantino FIFA-elnök csütörtökön megerősítette, hogy Argentína mellett több ország is beadta pályázatát a vb-re, és hozzátette, „vészhelyzetben sürgős intézkedéseket kell tenni”, ezért a következő két-három napban döntenek az új rendezőről. A többi jelentkezőről nem tett említést. Alejandro Domínguez, a dél-amerikai konföderáció (CONMEBOL) elnöke biztosította Infantinót arról, hogy Argentínában minden készen áll a világesemény megrendezésére.

A torna péntekre tervezett sorsolását múlt vasárnap halasztották el, miután Bali kormányzója, a nyíltan a palesztinokat támogató Wayan Koster megtagadta az izraeli futballisták fogadását.

Nyitókép: Sok csatát vívott egymással a két legendás edző, mára már jó barátok