2024. április 26., péntek

Nők és férfiak esélyegyenlőségéről a helyi életben

Képviselő-testületi ülés Magyarkanizsán

A huszonkettedik ülését tartotta csütörtökön a magyarkanizsai községi képviselő-testület, mely ezúttal huszonhárom napirendi pontot tárgyalt meg. A városháza nagytermében szinte teljes volt az egyetértés a képviselők között, akik az összes napirendi pont elfogadására szavaztak, egyöntetűen. Építő jellegű kritikát az ellenzék soraiból hallhattak, míg a VMSZ és a Szerb Haladó Párt koalíciójának soraiban ülők a beszámolókat hozzászólásaikkal helyeselték. Ahogy az lenni szokott, az ülés után a hatalmi koalíció össze is foglalta az ülésen elhangzott legfontosabb tudnivalókat. A VMSZ magyarkanizsai frakcióvezetője, Pletikoszity Tibor a következőket tartotta kiemelendőnek a napirendi pontok közül.

– Az első rendeletjavaslat alapján kidolgozunk egy akciótervet az Európai Charta nők és férfiak esélyegyenlőségéről a helyi életben. Ennek az elfogadásáról Magyarkanizsa község tájékoztatni fogja az Európai Települések és Régiók Tanácsát, valamint a Városok és Községek Állandó Konferenciáját is. Rendeletet fogadtunk el a Martonos, Magyarkanizsa, Horgos és Kispiac területén lévő ingatlanok vételéről, valamint eladásáról. Egy új szabályzat született a községen belüli ingatlanok köztulajdonba vételéről. Számunkra nagyon fontos, hogy milyen terveket tudtak megvalósítani a községünk számára jelentős intézményeink. Évi jelentéseket vitattunk meg és hagytunk jóvá a Zentai Történelmi Levéltár, valamint a magyarkanizsai intézmények munkájával kapcsolatban.
Jóváhagytuk a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ díjszabását, valamint határozatot fogadtunk el a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat szerződése egyes számú függelékének a jóváhagyásáról. Elfogadtunk egy határozatot a köz-magán egyezmény alapján történő zoohigiéniai szolgáltatásokról, ahova többek között a szúnyogirtás is tartozik – emelte ki Pletikoszity Tibor.

A képviselő-testületi ülésen sok, fontos beszámolót hallhattunk az intézmények és szervezetek vezetőitől is, melyekből megállapítható, hogy Magyarkanizsa községben zavartalanul működnek azok, tele vannak sikerekkel és tervekkel. Ami fejtörést okozhat, az az egészségház szakkádere, ugyanis kevés az általános orvos a községben és sokszor bizony gondot okoz, többek között azért is, mert sokat kell várni, illetve a meglévő orvosok túlterheltek. Ezzel kapcsolatban az igazgatónő, Gyólay Karolina elmondta, hogy minden évben kérdőíves felmérést is végeznek a páciensek körében, melyből kiderült, hogy mindennel elégedettek, csak az általános orvosi ellátásban csökkent az elégedettség, ez pedig a túlterheltség miatt van. Ennek megváltoztatása érdekében szeretnének orvosokat felvenni, és valószínűleg erre lesz is mód, többek között egy törökkanizsai szakember személyében, ám ezzel nem oldódik meg teljesen a probléma. Az önkormányzat támogatja az orvostanhallgatókat, akikből szintén hiány mutatkozik.

Az ülésen beszámoltak továbbá a Vöröskereszt, a Regionális Pedagógus-továbbképző Központ, a József Attila Könyvtár, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ, a Szociális Központ, a Magyarkanizsai Katasztrófavédelmi Törzskar és a Regionális Kreatív Műhely első emberei is, őket végighallgatva bizton állítható, hogy nemcsak szükséges ezeknek az intézményeknek a munkája, hanem szinte elengedhetetlen a község közéletének zavartalan működéséhez. A jó hír pedig az, hogy mindannyian jó eredményekről és még annál is jobb tervekről számoltak be, ami a 2022-es és a 2023-as évet illeti Magyarkanizsán.

Nyitókép: Képviselő-testületi ülés Magyarkanizsán