2024. április 19., péntek

A kerámiaművészet, mint kapocs

Nemes Fekete Edit és dr. Ninkov K. Olga részt vett a hódmezővásárhelyi nemzetközi konferencián

Az idén 25 éves Vásárhelyi Kerámiaszimpózium alkalmából A kerámiaművészet 10 ezer éve Hódmezővásárhelyen címmel tartott nemzetközi konferenciát a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány március 22-én. Ennek vajdasági részvevői is voltak.

A konferencia előadói a vásárhelyi kerámia hagyományait, a Vásárhelyi Kerámiaszimpózium magyarországi és nemzetközi jelentőségét és kapcsolatait, valamint az alkotók és a helyi cégek kapcsolatát mutatták be.

– Mindig is volt kapcsolat a gyár és a művészek között, hiszen mindig adtunk nekik technikát és anyagot – jelentette ki Hideg Gábor, a Villeroy&Boch Magyarország Kft. igazgatója, aki a konferencián a Villeroy és Boch tradícióról, innovációról, dizájnról és stílusról beszélt. N. Mészáros Júlia művészettörténész szerint Vásárhely nagyon előkelő helyen áll a többi művésztelep, illetve szimpozion között. Sokat tesz azért, hogy ne csak alkotóhelyet biztosítson a művészeknek, de meg is ismertesse a műveket a közönséggel vagy azok bekerüljenek az oktatási anyagokba. Bozó Andrea, a losoncik Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársa a Losonc-Kalno Nemzetközi Kerámia Szimpóziumról és kapcsolatairól beszélt. Dr. Ninkov K. Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze Szabadka és Hódmezővásárhely kerámiaművészeti kapcsolata 1913 és 2020 között címmel tartott előadásában a legújabb kutatásokat mutatta be és foglalta egybe az 1913-as vásárhelyi Majolika kiállításától Nemes Fekete Edit szabadkai keramikusművész vásárhelyi vendégszerepléséig. Nemes Fekete Edit, az egyetlen szerbiai keramikusművész, aki több alkalommal kapott meghívást és dolgozott az itteni híres Nemzetközi Kerámiaszimpóziumon, maga is jelen volt a konferencián. Személyében nemcsak a szabadkai keramikusok voltak képviselve, hanem a néhai újvidéki kerámiaiskola és a kishegyesi kerámiaművésztelep.

emes Fekete Edit A kékszakállú herceg vára című alkotásával (Fotó: Ninkov K. Olga)

emes Fekete Edit A kékszakállú herceg vára című alkotásával (Fotó: Ninkov K. Olga)

A konferencia résztvevői a tanácskozást követően megtekintették a Nagy Sándor utcai kerámiaműhely galériában Csekovszky Árpád keramikus emlékkiállítását, valamint a Tornyai János Múzeumban a Hódmezővásárhelyi Városi Kerámiagyűjtemény anyagából rendezett gyűjteményes kiállítást, amelyen Nemes Fekete Edit A kékszakállú herceg vára című, Vásárhelyen keletkezett kerámiaalkotása is szerepel.

Nyitókép: emes Fekete Edit A kékszakállú herceg vára című alkotásával (Fotó: Ninkov K. Olga)