2023. május 30., kedd
SZÓFIGYELŐ

Nyurgul

Közismert szava a magyar nyelvnek a nyurga melléknév; magas, sovány, hosszú végtagú személyre, szélességéhez képest túlságosan magas, keskeny tárgyra, építményre, növényre, túlságosan vékony, keskeny testrészre szokták mondani. Feltehetően a nyúlik ige származéka. Kevesen tudják, hogy a nyurga szóból ige is jött létre, mégpedig a nyurgul. Azt jelenti, hogy növény rövid idő alatt magasra nő, gyermek rövid idő alatt feltűnően hosszúra nő.

Igekötős alakja, az elnyurgul a kertészek és az erdészek szóhasználatában az elsatnyul szinonimájaként él: Fényigényes, de ne helyezzük tűző napra. Viszont fényhiány esetén elnyurgul, felkopaszodik. – Ha kevés fényt kap, akkor könnyen elnyurgulnak a hajtások. Ezeket vissza lehet csípni, és tegyük világosabb helyre a növényt, hogy dúsabban növekedjen. – Ha az elszáradt részeket nem vágjuk vissza, a növény nagyon hamar tönkremegy, elnyurgul, elfásul, majd kiszárad. – Sokan elvetik a magokat a meleg szobában, így hamar kicsíráznak, és pár nap alatt elnyurgulnak. – A 15 fok feletti hőmérséklet káros: elindul a hajtásnövekedés, a kaktusztestek elnyurgulnak, és halvány színűek lesznek. – Napos helyre kell tenni, különben a palánta elnyurgul és eldől. A fügepalántát a következő évben ki lehet ültetni a végleges helyére. – Mire kibújnak, elegendő napfényt kapjanak, különben nem lesznek szép tömött példányok, hanem elnyurgulnak. – Ha elnyurgul, nyugodtan vágd vissza, kihajt, mint a kisangyal. – Olyan lesz, mint a túlöntözött virág: „elnyurgul”, de nem lesz teherbíró. – Az évelő növényeket rendszeresen vissza kell vágni, különben a növény elnyurgul. – A hajtás elnyurgul, a levelek a növekedésben elmaradnak, aprók, pikkelyszerűek, a szár és levél beteges sárga színt ölt. 

Az elnyurgult melléknévi igenév is elő szokott fordulni: Az elnyurgult paradicsompalánta esetében segíthet, ha lefektetve ültetjük el. – Az igen elnyurgult fiatal fák (lombfák) tisztítás után nagyobb koronát növesztve le fognak hajolni, és sok el is törik belőlük. – Metszeni meg azért szeretném, mert eléggé elnyurgult.

A felnyurgul ige hasonló jelentésben szerepel, mint az elnyurgul: A retek elegendő levegő híján felnyurgul, sok és nagy levelet fejleszt. – A vissza nem metszett korona felnyurgul, elveszti szépségét. – Ha sötétben termesztjük, akkor a tönk felnyurgul. – Különösképpen sötétben hosszúra nyúlik, felnyurgul. – Ha nem jut elég levegőhöz, táplálékhoz, elsatnyul, felnyurgul, könnyen leteríti a szél. – Túlságosan felnyurgul a még sziklevelet nevelő növényke.