2024. április 20., szombat

A motor hangja

Megnyílt az 55. Nemzetközi Autókiállítás Belgrádban

Ma nyitotta meg kapuit a látogatók előtt Belgrádban az 55. Nemzetközi Autókiállítás és a hagyományos kísérőrendezvénye, a 15. Nemzetközi Motorkerékpár-kiállítás.

Több járművet és műszaki megoldást most mutatnak be először, mindenekelőtt olyan kínai gyártók, amelyek gazdag kínálatukkal a világ minden piacán komoly konkurenciának számítanak. Az idei kiállítás meghatározó mozzanata az elektromos járművek új generációjának bemutatkozása lesz, ezen olyan járműveket láthatnak az autók szerelmesei, amelyek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak felelnek meg. A kiállítást Goran Vesić építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter nyitotta meg ünnepélyesen, tegnap késő délután.

A Maserati MC20 a honi ősbemutatók egyike. Ára 275 ezer eurónyi, úgyhogy biztos gyorsan gazdára talál

A Maserati MC20 a honi ősbemutatók egyike. Ára 275 ezer eurónyi, úgyhogy biztos gyorsan gazdára talál

A március 28-ig tartó kiállítás a Gépjárműgyártók Nemzetközi Szervezete (OICA) naptárában az idei belgrádi autószalon egyike, és a világ idei 12 legnagyobb autókiállításának számít. Az egyetlen márciusban. A korábbi években a belgrádi vásárt a híres genfi szalon előzte meg, ám a gazdasági nehézségek, így az autó- és motoriparban is bekövetkezett gyártási leállások után már negyedik éve nem szervezik meg. A februári chicagói után, és az áprilisi szöuli és birminghami kiállítás előtt a Belgrádi Nemzetközi Autókiállítás a világ egyik legnagyobb vásári rendezvényének számít az autóipar és a kapcsolódó iparágak terén. Az autóiparban a világjárvány okozta alkatrész- és nyersanyaghiány, majd az ukrán válság miatt kialakult kedvezőtlen körülmények ellenére az autók és motorok kiállítása továbbra is vonzó esemény, amely iránt nagy az érdeklődés mind a kiállítók, mind a közönség részéről.

A belgrádi autószalonon ezúttal 250 kiállító és 33 márka, illetve 40, első alkalommal kiállított modell várja a látogatókat, azzal, hogy a kétkerekűek között mintegy 60 kiállító 40 különböző márkájú motorkerékpárt, quadot, illetve robogót mutat be. Készültek ők is olyan modellekkel, amelyeket eddig még sehol nem mutattak be.

A Jeep első elektromos terepjárója, az Avenger már 40 ezernyi euróért megvehető

A Jeep első elektromos terepjárója, az Avenger már 40 ezernyi euróért megvehető

Az autószalon egyik nagy előnye az volt a korábbi években, hogy ilyenkor a legújabb modellekhez is kedvezményesebb áron juthattak hozzá az érdeklődők. A beszállítók ezúttal emlékeztettek arra, hogy mivel a kiállítás csökkentett kereskedelmi hatások között zajlik, ezúttal nem fektettek hangsúlyt az árengedményekre. A megvásárolt modell leszállítása pedig az adott márkától függ, valamint a rendelkezésre álló legyártott készletektől, ahogy az is, hogy a gyártó felkínál-e valamilyen speciális feltételt vásárláskor. Az autóárak széles skálán mozognak, már 12 000 euróért is lehet találni modellt, de vannak olyanok, amelyeknek az árkategóriája eléri a 120 000 eurót is.

A délelőtt 10 és este 8 óra között nyitva tartó kiállításra a belépőjegy 450 dinárba kerül, csoportos látogatás esetén fejenként 350 dinár. Pénteket a családi látogatásoknak szentelték, ekkor számukra kedvezményes jegyeket adnak ki. A parkolás a kiállítás területén 150 dinár egy órára, egész napra pedig 750 dinárba kerül.

A Renault Australt szintén első ízben járhatja körül a honi publikum

A Renault Australt szintén első ízben járhatja körül a honi publikum

A 3-as csarnokban állít ki a Mercedes, a Maybach, a BMW, a Mini, a Maserati, az Audi és a Porsche, a többi kiállító: a Volkswagen, a Nissan, a Chery, a Škoda, a Subaru, a Geely, a Volvo, a Kia, a Mazda, a Renault, a Dacia, a Hyundai, a Ford, az MG, a Citroën, a Fiat, az Alfa Romeo, a Jeep, a Suzuki, a Peugeot, az Opel, a Toyota, a Honda, a Seat és Cupra a legnagyobb, 1-es csarnokban kapott helyett. A motorkerékpárokhoz és a kétkerekűekhez szükséges felszerelések kiállítása a 4-es csarnokban van, a könnyű haszongépjárművek a 3A csarnokban, a kísérő felszerelések pedig a 2 és 1A csarnokban tekinthetők meg.

Pénteken tartják a Miss Autószalon rendezvényt, szombaton pedig felvonulnak az oldtimerek is. A rendezvény legnagyobb szakmai konferenciájára hétfőn kerül sor.

Nyitókép: Sajamautomobila.rs archív