2024. március 28., csütörtök

Több mint másfél milliárd a községi költségvetés

Korszerűsítik a közvilágítást – Ülésezett a községi képviselő-testület Topolyán

A topolyai községi képviselő-testület csütörtökön megtartott 21. ülésére több mint harminc napirendi pontot irányoztak elő. A községi tanács új tagjának megválasztása is napirenden szerepelt. Jelentés hangzott el Topolya község polgármesterének 2022. évi munkájáról, valamint a tanács 2022. évi munkájáról. Az egyik legfontosabb napirendi pont pedig egy határozati javaslatra vonatkozik, mely Topolya község 2023. évi költségvetésének újraelosztásáról szól.

A polgármester a büdzsével kapcsolatban elmondta, hogy az újraelosztást követően a nettó összeg 1 milliárd 553 millió dinár, ami az előzőleg meghatározott költségvetési kerethez képest mintegy 11 százalékos növekedést jelent.

– A költségvetés újraelosztására azért volt szükség, mert úgy ítéltük meg, hogy a bevételek kedvezőbben fognak megvalósulni, mint ahogyan azt elsődlegesen terveztük. Megnövekedett a minimálbér, valamint emelkedtek a fizetések a közszférában 12,5 százalékkal. Ez mindenképpen kedvezően hat a személyi jövedelemadóból eredő bevételekre, ami egyébként a községi költségvetésnek a legnagyobb és a legjelentősebb bevétele. Ezenkívül a testületi ülésen kineveztük az új községi tanácsost. Milan Obradović a tanács új tagja, aki a sporttal és az ifjúsággal lesz megbízva, ez lesz az ő tárcája. Elfogadásra került egy határozat, amely a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozik. Ezt a köz- és a magánszféra közötti együttműködéssel szeretnénk megvalósítani, és a község minden településén teljesen fel fogjuk újítani a közvilágítást. Elfogadtuk a helyi foglalkoztatási cselekvési tervet. Erre a célra 10,5 millió dinárt irányoztunk elő az önkormányzat költségvetéséből, ugyanakkora összeget, mint az előző évben. A munkaközvetítő listájáról fogjuk majd alkalmazni az embereket idén is. Ők lesznek azok, akik a közmunkaprogramban fognak részt venni, és tavaly két vállalaton keresztül sikerült ezt a programot megvalósítani. Az egyik a Komgrad Közvállalat, a másik pedig az AquaTop Kft., mindkettő a község által alapított cég. Ezenkívül döntés született a népszavazás kiírásáról két helyi közösségben, mégpedig Andrásmezőn, valamint Kisbelgrádban. Ez a népszavazás május 14-én lesz, és a helyi járulék bevezetésével kapcsolatos. Az elkövetkező 10 éves időszakra vezetnék be a szóban forgó helyi közösségek területén az ott lakók számára a helyi járulékot. A referendum lebonyolításáról is döntöttek, és a polgárok szavazhatnak majd – nyilatkozta Szatmári Adrián polgármester.

Az ülésen elhangzott, hogy a költségvetés mintegy harmada, tehát 30 százaléka folyamatban lévő, illetve tervezett beruházásokra van előirányozva. A polgármester korábban is hangsúlyozta, hogy nem fognak ezek a beruházások késni vagy megszakadni. Erről elmondta, hogy tavaly a beruházások nem valósultak meg abban az ütemben, ahogy azt tervezték.

– Elsősorban a város központjában található egykori hotel épületére gondolok, ezért ezeket az eszközöket áthoztuk az idei évre, és rendelkezésre állnak ennek a projektnek a folytatására. Emellett elsődleges szempont az is, hogy a fedett medencének a befejezését tudjuk folytatni. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál pályáztunk a fedett medence kiépítésének a folytatására, így biztosítjuk majd az eszközöket – emelte ki a polgármester.

Az ülésen határozati javaslatot fogadtak el Topolya Község Egészségügyi Tanácsának a megalakításáról. Elhangzottak a községi alapítású közvállalatok munkajelentései, és szavaztak a rendkívüli helyzetek községi törzskarának 2022. évi munkájáról szóló jelentésről. Jelentés hangzott el a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, Topolya Községi Művelődési Háza, Topolya Község Múzeuma, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete, Topolya Község Szociális Központja 2022. évi munkájáról.

Nyitókép: Jelentés hangzott el Topolya község polgármesterének 2022. évi munkájáról, valamint a tanács munkájáról (Tóth Péter felvétele)