2024. április 23., kedd

Tizenkilenc év telt el a Koszovóban lezajló márciusi pogrom óta

Pontosan 19 évvel ezelőtt kezdődött Koszovóban az albánok által a szerbek ellen elkövetett kétnapos erőszak. A márciusi pogrom során legalább 19 ember vesztette életét, és körülbelül ezren megsebesültek. Mintegy 4000 szerbet űztek ki, 800 szerb házat romboltak le, és 35 vallási épületet gyújtottak fel, írja a Szerbiai Rádió és Televízió.

19 éve jelent meg a koszovói médiában az az információ, hogy Észak-Mitrovicában az Ibar folyóba fulladt három albán állampolgárságú fiú, akiket állítólag szerbek támadtak meg. Ezután leszámolás következett, amelynek során koszovói szerbeket öltek meg és űztek ki, vagyonukat és kulturális örökségeiket pedig felégették és megsemmisítették.
Az Egyesült Nemzetek Koszovói Ideiglenes Közigazgatási Missziójának (UNMIK) 2004-es áprilisi jelentése szerint az áldozatok hivatalos száma tizenkilenc, azonban a szerbiai álláspont szerint több azonosítatlan holttestet is kihagytak a jelentésből. A legutóbbi jelentések összesen legalább 27 áldozatról, és több mint 900 sérültről számolnak be.

35 ortodox templomot és kolostort semmisítettek meg, és több mint 4000 szerbet elűztek, a legtöbben soha nem tértek vissza otthonukba. Hat városban és kilenc faluban etnikai tisztogatás zajlott.
A pogromot ezután a Biztonsági Tanács és az Európai Unió is elítélte. Tizenkilenc évvel később a nyomozás esetleges újabb részleteiről nincs hír, a szervezők nevét nem hozták nyilvánosságra.

Nyitókép: Koreni.rs

Nyitókép: koreni.rs