2024. március 28., csütörtök

Németországba már nem jön orosz kőolaj

Németország az év eleje óta már nem importál orosz kőolajat.

A német statisztikai hivatal hétfőn közölte, hogy januárban az országba csupán 3500 tonna orosz kőolaj érkezett. Ez a mennyiség már korábban az Európai Unióban volt. Németország tavaly januárban, az ukrajnai háború kitörése előtt 2,8 millió tonna orosz kőolajat hozott be. Ennek alapján az import 99,9 százalékkal csökkent. Németország összesen 6,2 millió tonna nyersolajat hozott be, 3,8 milliárd euró értékben, ami mennyiségben 20,5, értékben pedig 9,6 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

Az Oroszországból érkező német olajimport aránya 36,5 százalékról 0,1 százalékra esett vissza. Németország ezt azzal kompenzálta, hogy növelte az importot Norvégiából (987 ezer tonna), Nagy-Britanniából (959 ezer tonna) és Kazahsztánból (928 ezer tonna).

Németország január elején leállította az orosz kőolaj csővezetéken keresztüli, teljes importját. Az Európai Unió már tavaly december 5-én megtiltotta az orosz nyersolaj behozatalát. Az a cél, hogy Oroszországnak megnehezítsék az ukrajnai háború finanszírozását.